Finland gjør seg selv «til et mål», sier Russland etter historisk Nato-søknad

RUSSLAND SIER DET FÅR konsekvenser for Finland at landet søker opptak i Nato, og truer med «militærtekniske tiltak». «Helsinki må være klar over hvilket ansvar de påtar seg», sies det fra utenriksdepartementet i Moskva etter at president Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin i går kunngjorde at landets nøytralitet står for fall, nær 80 år etter tapet for Sovjetunionen i Den andre verdenskrigen. Landet gjør seg selv «til et mål», sier Russlands representant i FN. Flere sentrale finske politikere skal ha fått høre at Russland kan komme til å skru av gasstilførselen til Finland. Finske husholdninger bruker i liten grad gass for å dekke sine kraftbehov, men deler av industrien kan bli rammet. Det formelle finske vedtaket er ventet søndag. Lederen av utenrikskomiteen i Senatet i USA, Bob Menendez, lover at USA vil være raske med å behandle Finlands søknad (og Sveriges, dersom de ender med å søke). Det krever enstemmighet. Mendendez' republikanske motpart Jim Risch kaller kunngjøringen fra Helsingfors «et enormt stort skritt for den framtidige transatlantiske sikkerheten». Reuters/DN-NTB/AP News/Reuters/

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.