Filter Magasin oppsummerer 2020 med strålende gjesteskribenter på laget

Fra venstre: Preben Aavitsland, Thina Saltvedt, Harald S. Klungtveit, Penelope Lea og Asbjørn Slettemark

Hvem hadde trodd? At 2020 ville bli et så radikalt annerledes og nesten uvirkelig år – sterkt preget av en dødelig pandemi, formaninger om «sosial distansering», økende arbeidsledighet og håndspritens kommersielle gjennombrudd? Antakelig ikke du.

Og i hvert fall ikke vi.

Filter Nyheter gikk inn i lockdown med en tullete idé: Å lansere et papirmagasin. Akkurat nå er siste utgave på vei i trykken. Bladet er en kavalkade over det merkelige, mørke og tidvis miserable året. Den tyske technoartisten Scooter har allerede rukket å sammenfatte følelsen vi sitter med: «Fuck 2020!».

Men vi skal bruke litt flere ord.

Derfor har vi denne gang med oss et knippe formidable gjesteskribenter (og én bedriftsintern redaktør), som på hver sin måte bidrar med innsikt og originale perspektiver på de siste 12 månedene i livet her på jorda:Preben Aavitsland er overlege ved Folkehelseinstituttet og kommunelege i Arendal og Froland. I år har han stått midt i stormen – hele veien. Og i denne utgaven skriver han om hvordan de dyre nedstengningene i mars faktisk kunne ha blitt unngått.

Thina Saltvedt er sjefanalytiker for bærekraftig finans i Nordea. Tidligere mente hun mest om olje. Men tidene endrer seg – og miljø- og klimautfordringene er ikke akkurat blitt mindre i 2020. I Filter skriver hun om hvordan verden er på vei bort fra oljen. Men at Norge henger etter.

Harald S. Klungtveit er redaktør i Filter Nyheter og forfatter av boka «Nynazister blant oss», som kom tidligere i år. Over tid har han dekket politisk ekstremisme i Norge og Norden. I år var det ni år siden det høyreekstreme 22. juli-angrepet. Og nok en gang sto en ung mann tiltalt i retten.

Penelope Lea er klimaaktivist. 16-åringen er blitt kalt «Norges Greta Thunberg», men er selvsagt mer enn det: Allerede som 14-åring mottok hun Frivillighetsprisen. I fjor ble hun tidenes nest yngste Unicef-ambassadør. Og i år har hun registrert hvordan politikerne snakker om korona – og drømt om at de snakker om klima på samme måte.

Asbjørn Slettemark er frilansjournalist og kulturkritiker. Da pandemien veltet inn over Europa, bodde han i den tyske hovedstaden Berlin. Der ble fotballkamper og konserter erstattet med strømming i stua. For Filter oppsummerer Slettemark de aller beste tv-seriene med utgangspunkt i Trumps presidentskap.

Årets viktigste julegave er seriøs journalistikk. Kjøp gaveabonnement på Filter her

Også i året som kommer skal Filter Nyheter fortsette med grundig og uavhengig journalistikk, månedlige papirmagasiner og gratis artikler på nettet. Kanskje har det aldri vært viktigere – og vi har akkurat begynt!

Men først ser vi i bakspeilet: 2020 er historie. Og til det kan vi bare si: Farvel!


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.