Filter forklarer: Dette skjer når noen blir dømt til tvungent psykisk helsevern

Den nå avdøde og Bislett-siktede mannen ble i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern i Oslo tingrett.

Tirsdag morgen ble en 33 år gammel mann skutt og drept av politiet på Bislett i Oslo, etter at han opptrådte truende på åpen gate, bærende på en stor kjøkkenkniv. En politimann ble knivstukket, men politiet mener å ha avverget en langt mer alvorlig hendelse. Den avdøde har nå status som siktet for forsøk på drap både på politifolk og fotgjengere i området. Mannen som ble skutt har vært registrert med russisk statsborgerskap, men har bodd i Norge i mange år. I juni 2019 stakk han en mann med kniv og hugget etter flere andre på Grünerløkka i Oslo, før Beredskapstroppen i politiet måtte bruke varselskudd og elektrosjokkvåpen for å få kontroll på ham. I desember 2020 ble 33-åringen dømt til tvungent psykisk helsevern for denne hendelsen, etter at rettspsykiaterne knyttet handlingene til en langvarig schizofreni-lidelse.  Etter de dramatiske scenene på Bislett på tirsdag har flere spurt seg hvordan den dømte mannen allerede kunne gå fritt utendørs. Tirsdag ettermiddag opplyste politiet at mannen fortsatt var under behandling, men at han kom ut på en «kortvarig permisjon» dagen før Bislett-hendelsen.  [caption id="attachment_89980" align="alignnone" width="2560"] Den avdødes nærmeste har lagt ned lys og blomster på åstedet der han ble drept.[/caption]

Tre viktige vilkår for tvungent psykisk helsevern

Å bli dømt til psykisk helsevern, er noe annet enn å få straff. I stedet for den fengsels- eller forvarings-dommen som en tilregnelig person ville fått, dømmes man til behandling. For at en person skal kunne dømmes til tvungent psykisk helsevern, må tre vilkår vurderes:
  1. Utilregnelighet: Man må ha vært utilregnelig i gjerningsøyeblikket av en alvorlig voldshendelse, seksuallovbrudd eller brannstiftelse. Etter 2016 ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.