«Fiktiv jobb» kan felle Frankrikes presidentfavoritt og Erna Solberg sier Ap ikke er til å stole på (Nyhetsbrev)

(Foto: Remi Jouan / CC)

  • Dette er et nyhetsbrev du kan få rett i innboksen din ved å klikke her (gratis og reklamefritt)

 

Jonas Gahr Støre får kjeft av Thomas Piketty, Thorvald Stoltenberg kritiserer sanksjonene mot Russland, Frankrike forbyr gratis påfyll av brus i fedmebekjempelsen og Danmark utpeker «digital ambassadør» for å snakke med Google. Ikke glem å teste Filter Nyheters Trump-bot om du gikk glipp av den i går. Ellers:

 

ETTERFORSKES: François Fillon, den konservative favoritten i den franske presidentvalgkampen, er i alvorlig trøbbel i «Penelopegate»-skandalen. Mens Fillon var parlamentariker, skal han ha lønnet kona – svært sjenerøst – med 500 000 euro gjennom åtte år, mens det i beste fall er uklart hva hun faktisk har gjort av arbeid. Etter at presidenkandidaten forsøkte å avfeie anklagene som «sexisme», eskalerte krisen med nye vitnemål fra blant andre en assistent som på papiret skulle ha jobbet tett med Penelope Fillon, men som aldri så henne på jobb.  Den rettslige granskningen som nå er iverksatt vil trolig ligge som en sky over politikeren helt inn mot valget. Fillon har svært lite manøvreringsrom, siden hele Frankrike kjenner problemstillingen med «fiktive jobber» fra etterforskningen av partifellen Jacques Chirac for mindre enn ti år siden. I går uttalte Fillon at alt er på det tørre men at han trekker seg om han skulle få en formell siktelse.

 

REKORDMÅLING: På Sentios siste måling for DN har Senterpartiet 9,3 prosent oppslutning – den høyeste siden 1997 (da Sentio startet med målinger).  Ved et valg i dag ville denne målingen, der både Høyre og Frp har fire prosent lavere oppslutning enn valget i 2013, ha gitt en mandatfordeling i blokkene på 92-75 i de rødgrønnes favør. Altså ville regjeringspartiene og støttepartiene gått tilbake med 22 plasser og klart mistet flertallet.

 

SKITTENT SPILL? Mens Erna Solberg på Politisk kvarter i morges framhevet Aps vingling i kommunereformen og at partiet «ikke er til å stole på» i slike spørsmål, er det tydelig at Jonas Gahr Støres motangrep framover vil handle om manglende åpenhet og skjult agenda. «Det som skjer i Stortinget nå blant de fire partiene er nettopp det de sa at ikke skulle skje. Nå sitter det noen få personer bak lukkede dører på Stortinget i Oslo og tegner opp et nytt Norgeskart», sier Ap-lederen til VG, og mener partistrategiske hensyn kan ligge bak hvilke kommuner som blir berørt. På Politisk kvarter stilte han seg uforstående til at ordførere i eget parti kritiserer partiledelsen i frustrasjon over nabokommuner som ikke vil være med på sammenslåing. NRK har forøvrig en god oppsummering av hvordan Høyre og Aps roller i debatten har blitt snudd på hodet siden 1990-tallet.

 

Siden vi straks skal mate den nevnte Trump-boten vår (sjekk den ut her), nøyer jeg meg med noen kulepunkter fra et intenst siste USA-døgn:

  • Hele den administrative toppledelsen i det amerikanske utenriksdepartementet, noen av landets meste erfarne diplomater, har gått av – en svært vanskelig start for utenriksminister Rex Tillerson.
  • Mexicos president har avlyst statsbesøket i USA, etter at Trump gjentok at Mexico skal betale for (den ennå høyst teoretiske) grensemuren. Trumps stab prøvde i går kveld å tone ned hans utspill om at betalingen skal skje gjennom en skatt på 20 prosent på meksikanske importvarer.
  • Washington Post avslører at Trump forrige helg personlig ringte sjefen for National Park Service for å beordre ham til å framskaffe bedre bilder av folkemengden under innsettelsen (som kunne underbygge overdrivelsene hans).
  • Trumps sjefstrateg Steve Bannon ber mediene «holde kjeft» og klargjør det er «mediene som er opposisjonspartiet» for Det hvite hus.
  •  Britenes statsminister Theresa May (eller «Teresa», som Det hvite hus kaller henne) startet USA-oppholdet med sjarmoffensiv før hun skal treffe presidenten seinere i dag.

 

GUTTEKLUBBEN PÅ SKAUEN: Sveriges tidligere finansminister Anders Borg er mistenkt for å ha mottatt smøring knyttet til luksuriøse jaktturer i regi av skogsindustrikonsernet Holmen etter at han fattet vedtak om bransjen som statsråd. Vert for den omstridte «representasjonen» var finansmannen Fredrik Lundberg, av flere regnet som en av Sveriges mektigste menn. Han satt i forrige uke tre timer i politiavhør. Trolig dreier saken seg om verdien av blant annet påspanderte hotellovernattinger og herregårdsmiddager sett opp mot en svært lav egenandel.

 

God helg!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter