FHIs ferske rapport i 5 punkter: Dette bør gjøres videre – og dette bør skrotes

Camilla Stoltenberg , FHI

Rapportene som er grunnlaget for regjeringens korona-strategi framover er nå offentliggjort. Folkehelseinstituttet (FHI) har vurdert hvilke av dagens tiltak som bør videreføres gjennom hele epidemien, og hvilke som bør skrotes - nå, eller etterhvert. 

I rapporten deler folkehelsa tiltakene i Norge i fire hoveddeler, basert på hvilken gruppe eller sektor de er rettet mot:

  • Befolkningen
  • Individer
  • Reiser
  • Helsetjenesten
Her er anbefalingene, oppsummert i fem hovedpunkter:

1) Eldre og sårbare grupper bør få sterkere beskyttelse

Samtlige tiltak som er rettet mot befolkningen som helhet bør opprettholdes, mener FHI. Det gjelder hygieneråd om håndvask og hoste, samt rådet om minst én meters avstand og å unngå håndhilsing, samt ekstra forsiktighet for personer i risikogruppene.

Fagfolkene mener rådene for den siste gruppen bør forsterkes, særlig for institusjoner med eldre og syke. Adgangskontroll ved helseinstitusjoner nevnes som et effektivt tiltak som bør videreføres.

FHI mener imidlertid at koronasyke som har vanskeligheter med å isolere seg fra familien på en ordentlig måte bør få et alternativt isolat-tilbud, om nødvendig på fellesstuer (såkalt kohort-isolering). Det går fram av den ferske rapporten. 7. april kunngjorde regjeringen at den vil pålegge alle kommuner å sørge for at de som skal i karantene eller isolering, kan oppholde seg på hotell eller annet sted anvist av kommunen. Det skal imidlertid være frivillig. FHI mener det også bør gjøres mer for å sikre at man når inn til personer i risikogruppene ved...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.