FHIs advarsler om koronapass: EU-reglene går på «tvers av» medisinske råd

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

I Folkehelseinstituttets gjeldende råd til regjeringen frarådes bruk av koronasertifikat i Norge. Hovedårsaken er at med omikronviruset forsvant de smittevernfaglige begrunnelsene for å innføre et slikt tiltak.

– Etter at omikron har blitt dominerende, og vaksinene har mindre effekt på smittespredning med omikron, mener vi at det er vanskelig å se at koronasertifikat kan bidra til å begrense smittespredning, skriver Gunn Peggy Knudsen, assisterende direktør i FHI, i en e-post til Filter Nyheter.

FHI har også vurdert om et koronasertifikat, som differensierer mellom vaksinerte og uvaksinerte, bør innføres for å beskytte de uvaksinerte fra alvorlig sykdom eller for å øke vaksinasjonsdekningen blant dem. Men også disse strategiene slås det tilbake på – og er også argumenter det vil være opp til politikerne å vurdere i et helhetsperspektiv.

– Ett formål med bruk av koronasertifikat kan være å bidra til gjenåpning for vaksinerte, og beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom, men effekten er usikker, utdyper Knudsen.

Kulturbransjen vil ha koronapass «så fort som mulig»

Verken Helsedirektoratet eller FHI vil per nå anbefale å innføre et innenlands koronasertifikat der uvaksinerte holdes utenfor. Enn så lenge har regjeringen satt beslutningen midlertidig på vent og bedt om ny utredning om hvordan et koronasertifikat eventuelt kan tas i bruk på arrangementer og for serveringsbransjen.

Norge skiller seg dermed fra en ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.