Fem nynazister i «motstandsbevegelsen» dømt for voldelige opptøyer

Nynazistene i «Den nordiske motstansbevegelsen» i Göteborg for to år siden.

Da nynazistene i «Den nordiske motstandsbevegelsen» (DNM) hadde fått tillatelse til å marsjere cirka 800 meter i sentrum av Gøteborg lørdag 30. september 2017, endte det hele i voldelige sammenstøt med politiet før demonstrasjonen egentlig hadde begynt. Fra nynazistenes samlingsted ved en ICA-butikk utenfor sentrum, skulle de under politiets beskyttelse forflytte seg cirka 2,5 kilometer til marsjens planlagte startpunkt. Men underveis insisterte DNM-aktivistene på å velge en annen rute enn det politiet hadde lagt opp til, forbi Svenska Mässan der den årlige bokmessen ble arrangert: https://youtu.be/3U37E6XtIfw Bråket begynte da politiet forsøkte å stoppe dem. Flere av DNM-medlemmene var utstyrt med hjelmer, skjold, flaggstenger og plakater, mens politiet svarte med en barrikade av biler, batonger, hester og hunder. https://youtu.be/sk_NNnw5TpY Tidligere i år ble 16 av nynazistene, flere av dem sentrale lederskikkelser i DNM-organisasjonen, tiltalt for voldelige opptøyer og hatkriminalitet. Fredag denne uken ble fem av dem dømt for førstnevnte, noen av dem også for å ha unnlatt å følge politiets påbud. Men samtlige ble frikjent for «hets mot folkegruppe», som tilsvarer den norske rasismeparagrafen. Hadde nynazistene blitt dømt for hets, kunne det fått konsekvenser for organisasjonens fremtidige demonstrasjoner og aktiviteter i offentligheten.

Ikke bevist at tyr-runen er sterkt knyttet til nazisme

Aktor argumenterte nemlig for at DNMs klær, symboler, faner, skjold og taler til sammen var nok til å dømme de tiltalte for hatkriminalitet. Men tingretten i Gøteborg fant det ikke bevist at for eksempel nynazistens tyr-rune er så sterkt knyttet til nazismen i 1930-40-årene og idéene om den hvite rases overlegenhet at det var grunnlag for domfellelse. Slik fulgte tingretten også tidligere vurderinger fra svensk lagmannsrett. 

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.