Falske faktasjekker: Slik «avkreftes» bildene fra Butsja og Kramatorsk i russisk tv

Det russiske tv-programmet «Antifake» hevder bildene fra Butsja er falske.

«Falskt» skrev Kreml-kontrollerte russiske medier med store røde bokstaver da Boris Johnson talte til det russiske folk på deres eget språk.

Storbritannias statsminister ble «faktasjekket» i en tale der han oppfordret russere til å skaffe seg pålitelig informasjon om krigen i Ukraina.

– Hele skjermen har «falskt»-grafikken lagt på toppen. Når den gjengse russer ser dette, tenker de bare at det som blir sagt ikke kan være sant. At han lyver, sier Francis Scarr, medieanalytiker i BBC Monitoring, til Filter Nyheter.

27-åringen fra Storbritannia har bodd i Moskva i over tre år og overvåker hva som blir sagt på russisk tv. Den 4. mars ble han kalt hjem av BBC av sikkerhetshensyn etter innføringen av Russlands nye medielov.

Storbritannias statsminister, Boris Johnson, har flere ganger blitt latterliggjort i Kreml-kontrollerte russiske medier. Også da han besøkte president Volodymyr Zelenskyj i Kyiv.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.