Facebooks mareritt-år: Folkemord, falske nyheter og salg av info om deg

Husker du Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansens personlige «Dear Mark»-brev til Facebook-gründer Mark Zuckerberg for to år siden? Knapt vi heller, men brevet var en anmodning til Zuckerberg om ikke å sensurere et historisk bilde av ofre for USAs krigføring i Vietnam (ja, jenta som rømmer fra napalm-regnet er naken). Da Aftenposten-redaktøren publiserte brevet i september 2016, hadde et lite knippe norske kultur- og medieaktører fått det fjernet fra sine private Facebook-profiler. Det som kunne ligne en ørliten storm mot hvordan Zuckerberg forvaltet sin enorme sosiale media-plattform her hjemme, var imidlertid som en frisk bris å regne mot hva som ventet ham i 2018. I året som gikk handlet nemlig Facebook-skandalene om gigantiske sikkerhetsbrister, kynisk salg av persondata, anklager om tilrettelegging for drap og folkemord, en tsunami av falske nyheter brukt i anti-demokratisk manipulasjon og tiltakende forretnings-problemer. For å sitere Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen: «Listen, Mark, this is serious»:

Drapsbølge og folkemord :(

Du har sikkert hørt om noen av de massive sikkerhetsbristene eller Facebooks kyniske deling av private data med andre kommersielle selskaper (vi går igjennom flere av disse del-skandalene nedenfor), men visste du at sosiale media-giganten også har fått indirekte skyld for vold, forfølgelse av minoriteter og folkemord? I fjor konkluderte nemlig FN-granskere med at Facebook hadde hatt en indirekte, men sentral rolle i den voldelige forfølgelsen av rohingya-minoriteten i Myanmar. Verdenssamfunnet var vitne til etnisk rensning, ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.