Evakueringen har startet i Aleppo og Listhaug får kjeft for ny Facebook-innsamling (Nyhetsbrev)

Statoil trekker seg helt ut av oljesand i Canada med milliardtap, Norges bank holder styringsrenta uendret på 0,5 prosent, hackere fikk passordene til en milliard Yahoo-brukere, og SV mener partiet er i posisjon til å stille krav til Ap før regjeringsmakt. Ellers:

 

Håp om å berge sivile
Klokka 11 ser evakueringen omsider ut til å ha startet i Øst-Aleppo (livedekning hos BBC her), på tross av meldinger om snikskytter-ild mot ambulanser i morges. Røde kors/Røde halvmåne er nå tilstede, og Russland ga i morges klarsignal for FNs tilstedeværelse. Samtidig skal Putin personlig ha garantert for sikkerheten til opprørere som overgir seg og deres familier. Ifølge det russiske forsvarsdepartementet vil bussene med skadde, sivile og opprørere bli kjørt til et opprørskontrollert område i Idlib. «Mange tusen trenger evakuering, men det som haster mest er skadde, syke og barn, inkludert hjemløse barn», sa Jan Egeland til BBC i formiddag. Totalt kan det dreie seg om så mange som 50 000 mennesker som i morges ennå oppholdt seg i området. I et innlegg i The Guardian advarer Midtøsten-forskeren Ranj Alaaldin mot å la det vestlige engasjementet stoppe ved slike evakueringer. «Temporary fixes like ceasefires or humanitarian corridors only provide political cover for, and distract attention away from, further atrocities and human rights abuses», skriver han.
Uheldige koblinger
Sylvi Listhaug kan ha klønet til sin siste Facebook-provokasjon. Som du sikkert fikk med deg i går, startet hun og statssekretær Fabian Stang (H) en innsamlingsaksjon for forfulgte kristne, i samme åndedrag som de kom med nytt spark til folks engasjement for Norsk organisajon for asylsøkere (NOAS). Men selv organisasjonen Listhaug hadde valgt ut – Åpne Dører – liker dårlig å bli satt opp mot NOAS, som de har samarbeidet med. (Åpne Dører er forøvrig ikke godkjent av Innsamlingskontrollen). I avisa Dagen uttaler i tillegg Stefanusstifelsen, som også jobber for forfulgte kristne, at de ville takket nei til Listhaug-stuntet. «Koblinger mellom en innsamlingsaksjon og bestemte stortingspolitikere, og enda til en minister i regjering, oppleves problematisk», sier generalsekretær Hans Aage Gravaas.

 

Ruster opp i Sørkinahavet
Kina ser ut til å ha utplassert våpensystemer på flere kunstige øyer i Sørkinahavet, der territorialkrav fra flere land er opphav til et vedvarende høyt spenningsnivå. Fra før har kineserne bygget rullebaner for fly på øyene. Det er den amerikanske tankesmien AMTI som mener at nye satellittbilder viser at det er oppført blant annet antiluftskyts og forsvarsverk mot krysserraketter. «Kineserne kan hevde at dette bare er for defensive formål, men dette betyr at de forbereder seg på framtidig konflikt. De fortsetter å si at de ikke militariserer, men de kan utplassere jagerfly og bakke-til-luft-raketter der i morgen hvis de vil», sier analytikeren Greg Poling. Nyheten kommer samtidig som Kina rustet opp ordkrigen med kommende president Trump om Taiwan, gjennom en statskontrollert avis som i dag tar til orde for militær invasjon av Taiwan som svar på Trumps lefling med «Ett Kina»-politikken.
Komfortabel stortingsexit
21 tidligere stortingsrepresentanter hevet etterlønn etter at perioden deres var over i 2014, skriver NRK, etter at Stortinget i går gjorde helomvending og likevel ikke øker etterlønnsperioden fra ett til to år. Ti av representantene fikk etterlønn hele året, og hadde de fortsatt ikke fått seg jobb på etter det var de kvalifiserte til å få dagpenger av NAV – altså ordningen som gjelder for vanlige folk som mister jobben. Det var flest Frp-ere – ni – som tok etterlønn, etterfulgt av Aps fem, SVs fire og en representant hver fra Venstre og Høyre.