EUs nye asylpakt vedtatt: Øker risikoen for diskriminering, mener Amnesty

Europaparlamentet. Bildet er tatt etter talen til Kong Philippe av Belgia i mars 2024. Foto: europaparlamentet

EUROPAPARLAMENTET HAR vedtatt EUs nye migrasjon- og asylpakt, i det som omtales som en stor seier for sentrumspolitikere og for EU-kommisjonen etter at saken har vært politisk fastlåst i nesten et tiår. Arbeidet med den nye lovpakka startet etter flyktningkrisa i 2015 og skal ligge til grunn for et mer robust system av mottakssentere langs unionens yttergrense, der asylsøkere skal oppholde seg mens søknaden behandles, og der grunnløse asylsøkere raskt skal kunne deporteres. Det åpnes også for at asylsøkere skal kunne sendes til land utenfor EU som regnes som trygge. Vedtaket innebærer dessuten at byrden ved å motta migranter skal fordeles bedre mellom EU-landene, til gunst for typiske mottakerland som Italia og Hellas.

Ytre høyre stemte mot lovpakka fordi de ikke mener den er streng nok, mens venstresiden stemte mot fordi de mener den ikke ivaretar menneskerettighetene. Amnesty er blant organisasjonene som mener mennesker som flykter fra konflikt, forfølgelse og økonomisk usikkerhet vil løpe større risiko for diskriminering, vold og urettmessig frihetsberøvelse. The Guardian/France24/DW

DEN REPUBLIKANSKE MAJORITETEN i delstatsparlamentet i Arizona har stanset flere forsøk på å ta opp det nesten betingelsesløse abortforbudet som delstatens Høyesterett har åpnet for. En sesjon i natt endte med at Demokratene ropte taktfaste slagord mot avgjørelsen.

Presidentkandidat

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.