EU nær enighet om makspris på russisk olje

EU NÆRMER SEG ENIGHET om en makspris på russisk olje. Den er ment å ramme Vladimir Putins finansiering av krigen i Ukraina, samtidig som den skal unngå et stort frafall av olje på verdensmarkedet, med tilhørende prisstigning på ikke-russisk olje. Ideen stammer fra G7-gruppa og har vært fremmet hardt av USA, men det har vært uenighet om hvor lavt maksprisen skal settes, og flere oljeøkonomer har advart mot at leiet 55-60 dollar er for høyt til å ha noen signifikant effekt. Nå skal det likevel gå mot en avtale om å betale maks 60 dollar fatet, idet bare noen få EU-land (deriblant Polen) gjenstår å gi sin aksept. Til sammenlikning kostet nordsjøolje rundt 87 dollar torsdag, men russisk olje er jevnt over billigere.

Maksprisen skal gjennomføres ved å danne et kartell av kjøpere. Den vil ramme russisk olje som leveres sjøveien, ved at skipene i siste instans nektes forsikring og andre nødvendige tjenester for internasjonal skipstrafikk som kontrolleres av G7.

Bli abonnent for å lese videre

Støtter du oss allerede? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.