EU-minister frykter hard brexit for Norge

EU-minister Marit Berger Røsland (H) frykter det blir en hard brexit for Norge hvis ikke EØS-landene inkluderes i de avtalene EU måtte inngå med Storbritannia før skilsmissen iverksettes.

«Vi risikerer en fragmentert løsning for det indre marked, og det er selvsagt et stort problem for Norge», sa Røsland på et besøk i Dublin i går, ifølge Irish Times.

Hun ville ikke konkretisere nærmere hva Norge ønsker seg i skilsmisseoppgjøret, men frykter en situasjon der Storbritannia går inn for overgangsløsninger med EU-landene, men ikke med Norge, Island og Liechtenstein.

Røsland poengterte at Norge handler med Storbritannia for 21 milliarder euro i året og at 20 000 nordmenn er bosatt i landet.

Ny runde

Den sjette, månedlige runden med forhandlinger er i ferd med å starte. Nå med en situasjon der den ene parten – Storbritannias regjering – er i krise etter å ha mistet to ministere på litt over ei uke.

Fortsatt krangles det om grensekontroll til Irland, EU-borgeres rettigheter i Storbritannia og vice versa, og – ikke minst – hvor mye Storbritannia skal betale seg ut av inngåtte forpliktelser.

Landet ønsker ikke å lande pengespørsmålet før de ser hvor det bærer med fremtidige handelsavtaler, mens EU insisterer på at dette må klareres først.

Og nå haster det mer enn noensinne, fordi de 27 statsoverhodene i EU skal ha toppmøte i midten av desember. Har de ikke en avklaring innen da, vil de heller ikke kunne bli enige om en posisjon i handelsforhandlingene, skriver BBCs Europa-redaktør Katie Adler.

Neste toppmøte med mulighet for en slik avklaring er ikke før i mars 2018. Da vil det ene av de to årene partene har til rådighet før Storbritannia er ute av unionen, være over.