EU-minister frykter hard brexit for Norge

EU-minister Marit Berger Røsland (H) frykter det blir en hard brexit for Norge hvis ikke EØS-landene inkluderes i de avtalene EU måtte inngå med Storbritannia før skilsmissen iverksettes. «Vi risikerer en fragmentert løsning for det indre marked, og det er selvsagt et stort problem for Norge», sa Røsland på et besøk i Dublin i går, ifølge Irish Times.

Hun ville ikke konkretisere nærmere hva Norge ønsker seg i skilsmisseoppgjøret, men frykter en situasjon der Storbritannia går inn for overgangsløsninger med EU-landene, men ikke med Norge, Island og Liechtenstein. Røsland poengterte at Norge handler med Storbritannia for 21 milliarder euro i året og at 20 000 nordmenn er bosatt i landet.

Ny runde

Den sjette, månedlige runden med forhandlinger er i ferd med å starte. Nå med en situasjon der den ene parten – Storbritannias regjering – er i krise etter å ha mistet to ministere på litt over ei uke. Fortsatt krangles det om grensekontroll til Irland, EU-borgeres rettigheter i Storbritannia og vice versa, og – ikke minst – hvor mye Storbritannia skal betale seg ut av inngåtte forpliktelser. Landet ønsker ikke å lande pengespørsmålet før de ser hvor det bære...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.