Ett år med epidemi: Slik argumenterer FHI for «brems»-strategien

Regjeringen ved statsminister Erna Solberg (H) varslet under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag at de inngripende tiltakene mot smittespredning i det norske samfunnet videreføres til 12. april. Samtidig publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) en oppdatert risikovurdering. Basert på ulike smittevernstrategier, kommer notatet med prediksjoner for hvordan epidemien kan utvikle seg.

Selv om ingen beslutning foreløpig er tatt, synes det tydelig at FHI heller i retning en «brems»-strategi. Dette kan innebære at epidemien varer i cirka ett år, men at en tilstrekkelig del av befolkningen i løpet av denne perioden utvikler immunitet. Dette er hovedpunktene fra risikovurderingen:

To strategier: «Brems» eller «undertrykk»

I den ferske risikovurderingen anbefaler Folkehelseinstituttet at myndighetene venter i én til tre uker med å bestemme seg for enten en «brems»- eller «undertrykk»-strategi (der flere av tiltakene i epidemiens innledende faser blir omtalt som temmelig like - se lenger ned).
  • «Brems»-strategien innebærer å sette inn tiltak for å bremse epidemiens spredning og holde den på et lavt nivå – uten en høy topp. Smitteraten holdes på cirka 1,3, noe som vil si at én smittet person i gjennomsnitt smitter 1,3 andre. FHI mener at dette kan være tilstrekkelig for at sykehusene skal klare å opprettholde kapasiteten. «Som en konsekvens av epidemiens gang gjennomgår mange mennesker infeksjonen, de fleste uten problemer, og det bygges immunitet i befolkningen», skriver FHI.
  • «Undertrykk»-strategien innebærer at det settes inn tiltak for å kvele epidemien så fort som mulig og holde viruset under kontroll med en smitterate på 0,...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.