Et farlig stykke propaganda

Den konservative Fox News-kommentatoren Tucker Carlsons dokumentarserie om stormingen av Capitol i januar er et forsøk på å renvaske deltakerne og tidligere president Donald Trump. Den fremmer også konspirasjonsteorier om at Demokratene ønsker å ta USA i autoritær retning ved hjelp av «falsk flagg»-operasjoner og manipulasjon.

DOKUMENTARSERIEN «Patriot Purge» hadde premiere tidlig i november. Den er produsert av
Fox News-kommentatoren Tucker Carlson og Scooter Downey. Sistnevnte er en Los Angeles-basert regissør som tidligere har samarbeidet med flere representanter for alt-right-bevegelsen.

«Patriot Purge» hevder at Trump-tilhengerne som tok seg inn i Kongressbygningen 6. januar i år var fredelige mennesker. «Mom and dads» som hadde kommet til Washington for å høre president Donald Trump tale og protestere mot det de mente var valgfusk under presidentvalget i november.

Imidlertid hadde Demokratene, mainstream-media og andre på forhånd lagt opp til at det skulle utvikle seg til opptøyer. Fordi man systematisk hadde latt være å slå ned på plyndring og ødeleggelser under Black Lives Matter-opptøyene i 2020, ble demonstrantene lurt til å tro at de også kunne gjøre som de ville uten konsekvenser.

Politiet brukte imidlertid tåregass mot dem for å hisse opp gemyttene, og på et tidspunkt ble demonstrasjonen infiltrert av voldelige, venstreradikale aktivister utkledd som Trump-tilhengere. Til tross for at mange demonstranter prøvde å stoppe dem, brøt de gjennom politisperringene og tok seg inn i Kongressen, og fikk andre til å følge dem. Ifølge flere av dem som blir intervjuet i serien, kan aktivistene til og med ha blitt trent opp i psykologisk krigføring-teknikker som ble utviklet under Den kalde krigen. 

I ettertid har ...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.