Et drap, en Facebook-post og falske rykter: Slik startet de høyreekstreme opptøyene i Tyskland

Tyskland er rystet av de siste kveldenes ulovlige demonstrasjoner og opptøyer i Chemnitz (en by på størrelse med Bergen) i delstaten Sachsen øst i landet. Først: Sachsen, i det tidligere DDR, har lav andel innvandrere men er et hovedsete både for det parlamentariske anti-innvandringspartiet Alternativ for Tyskland (AfD), den muslim- og innvandrerfiendtlige Pegida-bevegelsen og flere høyreekstreme grupperinger tilknyttet fotballpøbler og kampsportmiljøer. I Chemnitz stemte over 20 prosent av velgerne på AfD i 2017-valget. Like før uroen i Chemnitz var ytre-høyre-grupperinger i Sachsen allerede på dagsorden på riksplan i Tyskland, etter at en politimann som framsto som deltager i en Pegida-demonstrasjon på privaten, hindret journalister fra en tv-stasjon i å filme arrangementet.

Søndag: Drapet og oppvigleri fra AfD-politiker og høyreekstreme på nettet

Bakteppet for opptøyene var et slagsmål i 03-tida natt til søndag der en 35 år gammel mann, Daniel H. (tysk politi offentliggjør ikke etternavn) ble drept med kniv samtidig som to andre tyskere skadd. En mann med irakisk bakgrunn og en syrer tidlig i 20-åra ble pågrepet og er hovedmistenkte. Nyhetsmeldingen om knivdrapet ble raskt hovedtema på innvandringsfiendtlige Facebook-grupper på grunn av rykter om gjerningsmennenes opphav. Etter alt å dømme var høyreekstreme fotball-casuals i grupperingen Kaotic Chemnitz – forlengst bannlyst av det aktuelle klubblaget og med medlemmer nært forbundet med nynazisme – sentrale i timene som fulgte. «Vår by – våre regler. (...) La oss sammen vise hvem som bestemmer i...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.