Et drap, en Facebook-post og falske rykter: Slik startet de høyreekstreme opptøyene i Tyskland

Tyskland er rystet av de siste kveldenes ulovlige demonstrasjoner og opptøyer i Chemnitz (en by på størrelse med Bergen) i delstaten Sachsen øst i landet.

Først: Sachsen, i det tidligere DDR, har lav andel innvandrere men er et hovedsete både for det parlamentariske anti-innvandringspartiet Alternativ for Tyskland (AfD), den muslim- og innvandrerfiendtlige Pegida-bevegelsen og flere høyreekstreme grupperinger tilknyttet fotballpøbler og kampsportmiljøer. I Chemnitz stemte over 20 prosent av velgerne på AfD i 2017-valget.

Like før uroen i Chemnitz var ytre-høyre-grupperinger i Sachsen allerede på dagsorden på riksplan i Tyskland, etter at en politimann som framsto som deltager i en Pegida-demonstrasjon på privaten, hindret journalister fra en tv-stasjon i å filme arrangementet.

Søndag: Drapet og oppvigleri fra AfD-politiker og høyreekstreme på nettet

Bakteppet for opptøyene var et slagsmål i 03-tida natt til søndag der en 35 år gammel mann, Daniel H. (tysk politi offentliggjør ikke etternavn) ble drept med kniv samtidig som to andre tyskere skadd. En mann med irakisk bakgrunn og en syrer tidlig i 20-åra ble pågrepet og er hovedmistenkte.

Nyhetsmeldingen om knivdrapet ble raskt hovedtema på innvandringsfiendtlige Facebook-grupper på grunn av rykter om gjerningsmennenes opphav. Etter alt å dømme var høyreekstreme fotball-casuals i grupperingen Kaotic Chemnitz – forlengst bannlyst av det aktuelle klubblaget og med medlemmer nært forbundet med nynazisme – sentrale i timene som fulgte.

«Vår by – våre regler. (…) La oss sammen vise hvem som bestemmer i byen!», het det i en Facebook-melding fra gruppa søndag, der den ba «alle Chemnitz-fans og sympatisører» om å møte opp ved et kjent landemerke i sentrum klokka 16.30.

Et sentralt rykte bak det virale sinnet i sosiale medier var at årsaken til knivstikkingen var at offeret hadde forsøkt å forsvare en kvinne fra seksuell trakassering – noe som ifølge politiet er feil. Samtidig skapte oppviglerne inntrykk av at det dreide seg om en hvit tysker som ble overfalt av innvandrere, mens offeret i virkeligheten har kubansk far og tysk mor. (Venner av ham har senere tatt sterk avstand fra at hans død blir utnyttet av rasister).

Utpå dagen søndag begynte nynazister og andre bråkmakere å dukke opp ved en minnemarkering på åstedet for drapet, før det til slutt var mange hundre tildels aggressive innvandringsmotstandere som dominerte bybildet og blant annet stanset biltrafikk og inntok en togstasjon i sentrum.

Politiet hadde ikke forutsett den raske mobiliseringen via sosiale medier, og var ikke rustet til å håndtere hva som skjedde.

Videoer av gatemobben lagt ut på Twitter og Facebook viser at noen av deltagerne ropte slagord som «for hver døde tysker – en død utlending», mens andre gikk til angrep på eller trakasserte vilkårlige fotgjengere de oppfattet som innvandrere – eller slåss med de få politifolkene som dukket opp i opprørsutrustning(Videoer med ukjente opphavspersoner er vanskelige å verifisere, men så langt er det ingenting som tyder på at disse videoklippene har blitt manipulert).

Ifølge Deutsche Welle har politiet i etterkant fått flere anmeldelser av personer som skal ha blitt angrepet:

  • En syrisk 18-åring  som forteller at han ble slått.
  • Ei 15 år gammel tysk jente som sier hun ble angrepet fordi hun var sammen med en 17-åring fra Afghanistan.
  • En mann (30) fra Bulgaria som sier han ble holdt fast og truet.

AfD-politikeren Markus Frohnmaier, som er representant i Forbundsdagen, bidro samme kveld til å hause opp borgervern-stemningen med denne oppfordringen på Twitter:

«Hvis staten ikke lenger kan beskytte borgeren, tar borgerne til gatene og beskytter seg selv. Så enkelt! I dag er det en borgerplikt å stoppe den dødbringende «knivmigrasjonen». Den kunne ha rammet din far, sønn eller bror!»

Mandag: Ekstremistene strømmer til byen

Mandag kveld var rundt 6000 innvandringsfiendtlige demonstranter – inkludert mange tilreisende høyreekstreme fra andre delstater – ankommet bykjernen i Chemnitz til en massemønstring omfavnet av Pegida.

Da var også (tildels voldelige) venstreradikale motdemonstranter og andre antirasister kommet til Chemnitz, og  590 politifolk busset inn for å holde grupperingene adskilt.

Videoer og bilder fra demonstrasjonen viser personer som gir nazihilsen åpenlyst (forbudt i Tyskland), roper slagord som «Tyskland for tyskere – utlendinger, kom dere ut» og «Lügenpresse», har bannere med budskap som «Forsvar Europa» sammen med silhuetter av automatvåpen, har på seg klær med nazi-symboler fra 2. verdenskrig, eller som markerer støtte til «Der Dritte Weg», NDP og andre nynazistiske organisasjoner. Noen av demonstrantene var maskerte.

Ifølge Der Spiegel eskalerte den opphetede stemningen til voldelige angrep da mørket falt på, inkludert mot journalistene som dekket uroen. Både høyre- og venstre-ekstreme kastet stein og fyrverkeri, og minst 18 personer ble skadd i løpet av kvelden og natta.  Blant de skadde var fire demonstranter fra ytre høyre som skal ha vært på vei hjem da de ble angrepet av en gruppe på 15-20 personer.

Etterspillet

Politiet etterforsker blant andre enkeltpersonene som utførte nazihilsener eller tok i bruk andre symboler som er forbudt ved tysk lov.

Angela Merkel gikk tirsdag ut og fordømte opptøyene, mens det ennå var uklart om det kunne bli nye uroligheter i Chemnitz.

– Vi har videopptak som viser målrettet trakassering og opptøyer – at det var hat i gatene. Dette hører ingen steder hjemme i vår rettsstat,  sa kansleren.

– Sjokket over en uhyrlighet (knivdrapet, red. anm.) ble misbrukt til å bringe fremmedfrykt og vold til gatene i en av våre byer. Vi skal ikke la oss kue av en mobb med voldelige hooligans, hat skal ikke ha frie tøyler noe sted i landet, supplerte president Frank-Walter Steinmeier.

Statslederne ble fulgt av sentrale politikere fra nesten alle partier, mens responsen fra AfD var mer blandet.

Tyske sikkerhetstjenester anslo for to år siden at det da var i overkant av 23 000 høyreekstreme i landet. Det er ventet at hendelsene i Chemnitz vil lede til  fornyet innsats mot noen av miljøene og debatt om politiets evne til å kontre hurtigmobilisering av ekstremister via Facebook.

«Mandag var en svart dag for tilhengere av et åpent samfunn. Til denne dag har Tyskland, åstedet for Adolf Hitlers uhyrligheter,  undervurdert, underspilt og til og med akseptert høyreekstrem vold og trusler fra ytre høyre-grupper. Eskaleringen i Chemnitz er ytterligere bevis på dette, da dette var alt annet enn spontant. (…) En farlig feiloppfatning må oppklares med en gang: Hatet som ble vist av de som var i gatene, er ikke rettet mot flyktningpolitikk eller Angela Merkel, det er rettet mot tysk demokrati som helhet», skriver Deutsche Welles kommentator Hans Pfeifer.

BBCs Tyskland-korrespondent Jenny Hill påpeker at vanlige folk gikk side om side med ekstremistene i Chemnitz, men advarer mot at hendelsene i Sachsen tolkes som at «Tyskland står i flammer» på grunn av innvandringsspørsmålet – siden verken meningsmålinger eller fakta om integrering eller asyltilstrømning underbygger dette i 2018.