Eskalerende krise i Sahel – «Vi har tryglet Sikkerhetsrådet om å ta større ansvar»

Franske tropper går ombord i et transportfly i N'Djamena i Tsjad.

MANGLER STØTTE: «Hvis det ikke er fred og sikkerhet i Afrika kan ikke verden ha fred og sikkerhet. Dette inkluderer ikke bare Europa, men også Amerika og Asia», sier Senegals president Macky Sall i et lengre intervju med Deutsche Welle etter at han ble innsatt som leder i Den afrikanske union. Sall er sterkt bekymret for den eskalerende krisen i Sahel-regionen, der Frankrikes beslutning om å starte avviklingen av landets kontraterrorstyrke i Mali nå fører til enda større usikkerhet. Den senegalesiske presidenten mener de vestlige landene som brukte enorme ressurser i Afghanistan på terrorbekjempelse, burde rette blikket mot Sahel: «Vi har tryglet FNs sikkerhetsråd de siste 10–12 årene om å ta større ansvar, om å ha et oppdrag med et mer robust mandat. Men vi har ikke klart å få støtte».


VIL TROSSE POLITIET: De norske demonstrantene som forsøker å iverksette en aksjon liknende den kanadiske «freedom convoy»-en skriver i dag på Facebook at de vil trosse politiets pålegg om å ikke kjøre biler til Stortinget. Aksjonistene planlegger å møte opp ved NRK på Marienlyst etter at politiet påla dem å holde seg unna sentrumsgatene av hensyn til framkommeligheten. Nå skriver de at de likevel vil kjøre til sentrum dersom myndighetene ikke imøtekommer krav om at det ikke skal innføres vaksinepass eller nye koronarestriksjoner i Norge. Det er usikkert hvor mange som vil delta – Facebook-gruppa har over 27 000 medlemmer, men svært mange av dem er utenlandske sympatisører. Vi skriver i dag om norske donasjoner til de kanadiske demonstrantene, som har paralysert byer og grenseoverganger i ukesvis og fått regjeringen til å innføre unntakstilstand.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.