Erna Solberg engstelig for norske anti-globalister – og Trumps høyre hånd får stadig mer makt (nyhetsbrev)

(Foto: SMK)

En russisk offensiv i Øst-Ukraina framstår i formiddag som den største eskaleringen på flere måneder, etter to døgn med trefninger med høye dødstall. Ulvedebatten på Stortinget pågår fortsatt, og Financial Times skriver på lederplass at Trump-statsbesøk i Storbritannia bør være utelukket etter innreiseforbudene. Ellers:

 

HVIT TERROR: Det var  27 år gamle Alexandre Bissonnette – en hvit, fransk-kanadisk universitetsstudent – som ifølge politiet utførte moskémassakren i Quebec alene. Motivet for terrorangrepet, der seks muslimer ble drept og fem alvorlig skadd, er ennå ikke kjent. I kommentarfelt på Facebook og i politiske diskusjoner med medstudenter skal Bissonnette de siste månedene ha framstått som et innvandringsfiendtlig, anti-feministisk «nett-troll» som var begeistret for Marine Le Pen og skal ha forsvart Donald Trumps ståsteder.  Bissonnette ringte selv og overga seg til politiet, så det blir svært spennende å se hva han eventuelt oppgir som motivasjon og inspirasjonskilder bak massedrapet, og hva de politiske reaksjonene blir.

 

SAMFUNNSFAG: Etter at partiene bak ulveforliket i morges ga regjeringen «marsjordre» om en «bredere tolkningen» av Naturmangfoldloven, gikk Venstre-politikerne i fistel. «Dette er spinnvilt. (…)  At stortingspolitikere enten ikke forstår eller ønsker å forstå maktfordelingsprinsippet er bekymringsverdig, og at de fortsetter å skyve ansvaret over på regjeringen når det er dem selv som har dummet seg ut, er rett og slett uverdig», skriver Venstres Ola Elvestuen. «Gratulerer Ap, H, Frp og KrF med å bidra med eit slag i lufta som vil bli brukt i samfunnsfagundervisninga i mange år framover», tvitrer Sveinung Rotevatn. «Trump på norsk: Stortinget som lovfortolkende domstol», supplerer Venstres politiske rådgiver Audun Rødningsby på Facebook.

 

LIKE ENGSTELIG: I et intervju med Aftenposten advarer Erna Solberg i dag mot proteksjonisme i Norge, og likestiller antiglobaliserings-trenden på begge sider av det politiske spekteret. «Jeg er engstelig for den debatten vi ser på høyresiden. Men jeg er like engstelig for det som skjer på venstresiden og i fagbevegelsen. Det er noen store utfordringer for Norge, men svaret er ikke mindre globalisering. (…) Noen tror for eksempel at hvis vi går ut av Schengen, blir det færre flyktninger til Norge», sier statsministeren.

 

PRESIDENT BANNON: Både New York Times’ lederartikkel og magasinet Foreign Policy tar i dag for seg hvordan Trumps høyre hånd Steve Bannon har fått stadig mer makt de siste dagene.  «President Bannon?», spør førstnevnte, og skriver:  «(…) we’ve never witnessed a political aide move as brazenly to consolidate power as Stephen Bannon — nor have we seen one do quite so much damage so quickly to his putative boss’s popular standing or pretenses of competence»«Selv før Trump denne helga ga ham formell plass i Det nasjonale sikkerhetsrådets sjefsmøte, var det Bannon som tok avgjørelser, med få eller ingen innspill fra rådets stab, forteller en etterretningskilde», skriver Foreign Policy. Kildene hevder også at Bannon har sørget for at det finnes mindre skriftlig dokumentasjon rundt viktige beslutninger enn tidligere og at det ikke er rom for dissens. Det siste ble tydelig da rundt 200 diplomater i utenriksdepartementet i går formaliserte sin motstand mot innreiseforbud de mener er «i strid med kjernen i amerikanske og konstitusjonelle verdier vi som føderale ansatte avla en ed om å opprettholde». (Les hele dissensen her)  – Om noen har et problem med denne agendaen spørs det om de bør bli værende i jobben, sa Trump-talsmann Sean Spicer på gårsdagens pressekonferanse.  (Det var før Trump antydet at fungerende justisminister Sally Yates var en forræder da han sparket henne i går kveld).