Erna kan fjerne «tullestatsråder» og spare millioner

«Mindre byråkrati» var et gjennomgangstema da Høyre og Fremskrittspartiet dannet regjering med parlamentarisk støtte fra Venstre og Kristelig Folkeparti i oktober 2013. I Sundvolden-plattformen heter det ikke bare at «samfunnet må bli mindre byråkratisk», men også at «regjeringen vil motarbeide sløsing med offentlige midler». Målet var at dette også skulle gjelde for regjeringsapparatet: Færre statsråder, færre departementer, færre statssekretærer og færre politiske rådgivere. Men ved utvidelsen av regjeringen i januar i fjor, satte statsminister Erna Solberg norsk rekord i antall statsråder: 22. Med statssekretærer og politiske rådgivere, gjorde hun hele 93 utnevnelser. De samlede lønnsutgiftene ble anslått til 93,3 millioner kroner i året, ifølge Aftenposten. Med Frps sorti mandag denne uken, har imidlertid Solberg fått muligheten til å slanke mannskapet betraktelig.

Disse Frp-postene kan forsvinne

Helt konkret forsvinner samtlige av Frps statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere ut av regjeringskontorene. Noen av disse må nødvendigvis erstattes: Finansminister Siv Jensen vil selvsagt få en etterfølger. Det får også justisminister Jøran Kallmyr, olje- og energiminister Sylvi Listhaug, samferdselsminister Jon Georg Dale og etter all sannsynlighet fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik. Men hva med eldre- og folkehelseminister Terje Søviknes og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde? Da Frp-politikeren Åse Michaelsen ble utnevnt til eldre- og folkehelseminister i januar 2018, var det første gang...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.