Erdoğan: «Kan ikke støtte Finland og Sveriges Nato-medlemsskap»

STØTTER IKKE NATO-UTVIDELSE I NORDEN: Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan sier i dag at det er umulig for landet å støtte Sverige og Finlands inntreden i Nato, fordi landet ikke vil gjenta «feilen» da Hellas ble medlem i 1952 (sammen med Tyrkia selv) – og fordi de nordiske landene ifølge ham huser terroristorganisasjoner, angivelig med tanke på at Sverige har innvilget asyl til ledere av den kurdiske frigjøringsorganisasjonen PKK. Det melder Reuters.

Finland og Sveriges utenriksministere vil diskutere saken med sin tyrkiske motpart i morgen. Siden utvidelser av forsvarsalliansen må vedtas enstemmig av medlemslandene, betyr Erdoğans holdning i verste fall at Istanbul kan blokkere medlemskapet som Finland i går annonserte at de vil søke om, og som det er ventet Sverige vil søke om snarlig. Det skjer på tross av at Natos offisielle holdning til utvidelser er at «enhver europeisk stat i posisjon til å fremme prinsippene i traktaten og bidra til sikkerheten i det nordatlantiske området» kan få bli medlem, og generalsekretær Jens Stoltenbergs forsikring om at behandlingen av Sverige og Finlands søknader skal gå raskt og friksjonsfritt. 

Omdreiningen kommer åpenbart også bardus på statsminister Jonas Gahr Støre: «Det kommer overraskende på meg. Jeg opplever at de samtalene som har vært i Nato til nå, har gitt uttrykk for at Sverige og Finland – som er nære partnere av Nato – har alle kvalifikasjoner til å bli medlemmer», sier Støre ifølge VG.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.