«Overvurderte egne evner»: Slik slaktes Equinor-ledelsen i granskingsrapport

Eldar Sætre under Norsk olje og gass' årskonferanse i 2020.
Granskingsrapporten om Equinors virksomhet i USA de siste 20 årene. Rapporten ble bestilt av oljeselskapet i kjølvannet av DNs avsløringer om at selskapet tapte hundretalls milliarder norske kroner i statene på 2000-tallet. Revisorselskapet PWC har utført granskingen. Konklusjonen: Selskapet tapte 161 milliarder kroner, hadde i perioder ikke kontroll, overvurderte egen kompetanse og ledelsen fulgte ikke godt nok opp. – Det er helt klart investeringer og enkeltbeslutninger fra den perioden som jeg gjerne skulle vært foruten. Vi betalte en altfor høy pris, sier avtroppende konsernsjef Eldar Sætre om USA-virksomheten.

Tidslinjen: År med manglende kontroll

Revisor og partner i PWC, Eli Moe-Helgesen, oppsummerer Equinors USA-virksomhet på tidlig 2000-tall slik:
  • Equinor kjøpte selskapet Brigham for 4,7 milliarder dollar i 2011. En brønn på land i USA kan ha mange ulike eierskap. På det meste hadde Equinor 70 00...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.