Enorme vannmasser løs – tusener evakuert etter at Dnipro-demningen brast

Kakhovka-demningen i Dnipro-elven i Kherson-regionen i Ukraina brast i morgentimene i dag. Enorme vannmasser er sluppet løs, og rundt 16 000 innbyggere i bosettinger langs elvebredden er under evakuering. Ukrainske energimyndigheter sier stabiliteten i elsystemet ikke er truet av at kraftverket er ødelagt; andre kraftverk på nedsiden av den ødelagte dammen står imidlertid i fare for oversvømmelse. Kjernekraftverket i Zaporizjzja oppstrøms, som benytter vann fra elven til nedkjøling av sine (avstengte) reaktorer og til deponier av radioaktivt avfall, skal ikke være i fare, men Det internasjonale atomenergibyrået følger situasjonen nøye. 

Ukraina anklager russerne, som har okkupert området siden starten av fullskalakrigen, for å ha sprengt demningen. Ukrainske myndigheter har tidligere advart om at russerne har utplassert sprengladninger for å kunne ta den ut i en krisesituasjon, og siden i går har ukrainske styrker stått bak en rekke offensive angrep langs fronten lenger nord og øst, en mulig start på den lenge bebudede våroffensiven. Eksperter sier det i så fall er en sabotasjeaksjon med begrenset militær verdi og store konsekvenser for ferskvannstilgangen på den russisk-okkuperte Krym-halvøya. Russland hevder det var ukrainsk artilleribeskyting som tok knekken på demningen; ytterligere en forklaring kan være et regulært dambrudd, sier hovedlærer Geir Hågen Karlsen ved Stabsskolen i Forsvaret til VG.


«ET MINEFELT», SIER TOPPSERIE-TRENER: «Hva er akseptabelt nå? Er en hånd på skulderen ok? Er det ok for én spiller og ikke ok for en annen? Er det ok i dag, og ikke i morgen? Er en klem ok? Alle disse tingene er spørsmål du som trener må stille deg selv hver eneste dag». Det sier mangeårig Toppserie-trener Olli Harder til NRK, et intervju som fant sted før han fikk sparken som hovedtrener i Brann Kvinner på grunn av svake resultater. 37-åringen mener det er annerledes å trene kvinner nå enn før metoo-bevegelsen. «Folk har jobbet ekstremt hardt for å bygge en karriere, så skal det bare en eller to hendelser til, som kan bli helt feiltolket eller være utilsiktet, men likevel skape en sak», forteller han. 

Toppseriespillere kanalen har snakket med sier de har forståelse for at det kan være vanskelig for mannlige trener å vite hvor grensa går, men sier samtidig: «det jo ikke så veldig vanskelig å oppføre seg som folk». LSK-trener André Bergdølmo er uenig i at det er forskjell på å trene kvinner og menn, og mener heller det handler om å bygge tillit. 

I en undersøkelse fra NRK kommer det fram at en av seks kvinner i Toppserien har opplevd upassende oppførsel (alt fra gråsoner til seksuell trakassering og overgrep), hovedsakelig fra trenere eller andre i støtteapparatet. I dag er det utelukkende mannlige trenere i Toppserier, og støtteapparatet består av flest menn. 


  • Årets spesialutgave av Filter-magasinet kommer i juli og er i sin helhet viet «Russlands andre stemmer» – tekster fra russere i og utenfor hjemlandet som står opp mot Vladimir Putins undertrykkelse og krigen i Ukraina.
  • Samtidig donerer vi halvparten av inntektene fra nye årsabonnementer i juni og juli til Mediazona, en av de få uavhengige redaksjonene som fortsatt driver kritisk, granskende journalistikk i Russland. Les mer her, bli med på kronerullingen og tegn et abonnement nå for å få spesialutgaven i postkassa i sommer (og før den tid juninummeret, som også blir bra!).

PRINSEN I RETTEN: Kongesønner og vitnebokser er ikke vanlige kombinasjoner verken i Storbritannia eller andre monarkier. Det er heller ikke hverdagskost at rojaliteter nedverdiger seg til å anerkjenne at den kulørte presse eksisterer – langt mindre kommenterer det som skrives om dem. Men i dag sitter Prins Harry i Londons High Court og lar seg utspørre om sitt liv som gjennomgangsfigur i britenes notorisk ubehøvlede tabloidaviser; spesifikt de som eies av konsernet Mirror Group Newspapers (blant annet Daily Mirror).

Prinsen hevder, i et søksmål inngått sammen med rundt 100 andre britiske kjendiser og deres nærstående, at redaksjonene bruker ulovlige metoder som hacking av telefonsvarertjenester og ulike former for bedrag for å samle informasjon om deres private anliggender. Harry mener det i hans tilfelle gjelder minst 140 artikler skrevet om ham i perioden 1996-2011, og legger fram 33 konkrete eksempler for retten (aviskonsernet har avvist påstandene, med unntak av ett tilfelle de allerede har beklaget for).

I et av mer de minneverdige sitatene fra prinsens skriftlige rettsuttalelse går han i strupen på en tidligere Daily Mirror-redaktør og kjent tv-personlighet: «(…) the thought of Piers Morgan and his band of journalists earwigging into my mother’s private and sensitive messages (in the same way as they have me) and then having given her a ‘nightmare time’ three months prior to her death in Paris, makes me feel physically sick and even more determined to hold those responsible, including Mr Morgan, accountable for their vile and entirely unjustified behaviour».


  • Brukbart vær ute? Hva med å dra på festival torsdag og fredag? Vi tilbyr festivalpass til Loaded (på Kontraskjæret i Oslo, med The War on Drugs og Gluecifer som toppnavn) i en kraftig rabattert pakkedeal med Filter-abonnement og abonnement på fotballtidsskriftet Josimar. Du sparer over 1500 kroner i forhold til normal pris. Klikk her for å handle!

PRIDE-TERROR KUNNE VÆRT AVVERGET: Utvalget som har evaluert politiets håndtering av terrorangrepet mot Pride-feiringen 25. juni i fjor, har falt ned på at angrepet kunne vært avverget. Det erfarer NRK etter å ha fått tilgang på deler av rapporten (som legges fram torsdag). NRK gjengir tre av ti hovedfunn:

  • Det er mulig at angrepet kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak mot Zaniar Matapour, mannen som skjøt ni og og drepte to personer i Rosentkrantz gate i Oslo, i månedene før angrepet.
  • Selv om PST satt på relevant etterretningsinformasjon om Matapour, delte de ikke denne informasjonen med radikaliseringskontaktene i politiet.
  • Det er mulig angrepet kunne vært avverget som følge av et varsel PST mottok dagen før angrepet.

Totalt er fire personer er siktet i saken, blant dem islamisten Arfan Bhatti.