Enorme mengder farlig gruveavfall

Greenpeace-aktivister tar prøver fra den giftige flommen i Kolontar, Ungarn. Foto: Waltraud Holz Find/Greenpeace

EU skal i flere år ha ignorert de helsemessige og miljømessige risikoene av at mange millioner tonn gruveavfall ligger «skjult» over hele kontinentet, skriver gravekonsortiet Investigate Europe. IE anslår at om lag to millioner europeere bor ved forurensede flomområder fra eldre eller nåværende metallgruvedrifter, enten under eller over overflaten. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan eksempelvis langvarig eksponering for arsenikk føre til utvikling av hud-, blære- eller lungekreft. 

Samtidig ønsker EU nå å gjenoppta gruvedrift, blant annet ved å åpne gruver for å finne litium, kobber og andre sjeldne råvarer som trengs til det grønne skiftet – blant annet til solcellepaneler, elbiler og mobiltelefoner. 

EU-politikere har trolig vist liten interesse for problemet fordi kostnadene ved å rydde opp forurensede landområder og å fjerne giftig avfall er altfor høye – anslagsvis på flere titalls milliarder euro totalt. Verken myndigheter eller gruveselskaper har så langt vært villige til å ta denne kostnaden, selv om teknikkene eksisterer.


SKJER DET NOE MED PRISFORSKJELLENE NÅ? Mandag kom nyheten om at Stortinget vil lytte til protestene mot de store prisforskjellene på strøm i de ulike strømregionene. Ifølge Stavanger Aftenblad skal det være et bredt stortingsflertall for å «vurdere hvilke tiltak som raskt kan iverksettes for å hindre og avbøte en situasjon med store prisforskjeller mellom et prisområde og tilgrensende prisområder, herunder tiltak i strømnettene, bruk av flaskehalsinntekter, innretning av prisområder og andre aktuelle og relevante tiltak». Det høres ut som en marsjordre. 

Samtlige partier I energi- og miljøkomiteen støtter formuleringen, som i realiteten er et kompromiss etter en rekke forslag fra Rødt. Deriblant bedre fastprisavtaler, omfordeling av flaskehalsinntekter og «ekstraordinære» tiltak for å kompensere for strømprisene i NO2, eller Sør-Vestlandet. Det er nemlig her problemet er størst. 

Klikk her for å lese mer om hva regjeringen kan – og ikke kan – gjøre med strømprisforskjellene i ukas utgave av vår faste kraftspalte Filter KALDDUSJ.


  • Du kan fremdeles få Filters desemberutgave i posten! Vi har ordnet en ettersending for de som ønsker å avslutte 2023 med 48 sider spekket med Filters kritiske, grundige, etterrettelige og helt kjendis-frie journalistikk.  Det er ingen bindingstid og koster bare 100 kroner i måneden. Klikk her for bli abonnent!

EU-DOMSTOL HINDRER UEFA-MONOPOL: EU-domstolen i Luxembourg fastslår at både det internasjonale og det europeiske fotballforbundet, Fifa og Uefa, brøt EUs konkurranselovgivning da de sanksjonerte klubber som ønsket å delta i den omstridte Superligaen. 

«Superligaen» var et forsøk på å etablere en ny liga med utvalgte europeiske toppklubber på tvers av landegrenser, et forslag som ville endret den europeiske fotballen totalt. Klubbene som var med kunne ikke rykke ned fra superliga-serien, og de skulle dele en pengepott på 35 milliarder kroner, finansiert av JP Morgan. Uefa og Fifa fordømte forslaget og truet med å kaste ut klubbene som deltok i den fra deres turneringer nasjonalt og internasjonalt. Etter dette trakk de fleste lagene seg ut av superligaplanene. Men ifølge EU-domstolen kunne ikke Fifa og Uefa true blokkere Superligaen slik de gjorde på grunn av konkurranseregler.

NRKs sportskommentator Jan Saltvedt beskriver dommen som ekstremt skuffende for europeisk fotball: «Dette er flybensin på et bål den europeiske fotballen trodde den hadde slukket (…) Det er så sterke krefter og superligaklubbene får pushet dette i en retning for å sette i gang planene igjen. Dette er en kraft europeisk fotball må jobbe for å motstå i årene som kommer», sier han. Toppsjefen i A22, selskapet som styrer superligaen, beskriver det derimot som at «Uefa-monopolet er over» og at «fotballen er fri». Bare tre timer etter forslaget har A22-gruppen kommet med forslag til en ny superliga.


VARSLER TILSYN MED NORSKE NETTBUTIKKER: Datatilsynet legger et angstens slør over juleferien til adskillige norske nettbutikk-sjefer ved å varsle at det i 2024 blir det opprydning i praksisen med å dele informasjon om brukerne. Det gjelder særlig hvordan nettbutikker videresender informasjon om sine besøkende til some-plattformer som Facebook og Instagram for å kunne målrette annonser mot dem i etterkant. 

NRK har avslørt flere tilfeller hvor det problematiske med praksisen settes på spissen – som da et norsk nettapotek fortalte Facebook hvilke brukere som hadde vært inne og sett på klamydiatester, eller da Kirkens SOS delte hvilke brukere som hadde vært i kontakt med deres angivelig anonyme hjelpetjeneste

– Vi har valgt på bakgrunn av de avsløringene som NRK har gjort å følge opp disse sakene nærmere. Det gjør vi ved å gå på tilsyn, sier Datatilsynets leder Line Coll.




PS: 
Konfekt er ikke godt (og trenger ikke din påståelige onkel noe helt annet til jul enn et nytt slips?). 

Kjøp heller gaveabonnement på Filter Nyheter!

Det er både billig og enkelt: For 500 kroner får ditt heldige familiemedlem eller venn 6 utgaver av Filter Nyheters magasin hjem i posten. I tillegg et halvt års full tilgang til vårt digitale abonnementsprodukt, med en rekke spennende og nyttige oppdateringer og analyser i innboksen.

Klikk her for å kjøpe et gaveabonnement!