Enorm covid-bølge ventes i Kina

VENTER ENORM SMITTEBØLGE I JULA: Halvparten av Shanghais 25 millioner innbyggere vil bli covid-smittet innen uka er over, og sykehus ber de ansatte forberede seg på en tøff kamp mot sykdommen i dagene som kommer. «Denne julaftenen, nyttårsaftenen og månenyttåret er dømt til å bli utrygg. I denne tragiske kampen vil hele Stor-Shanghai gå under, og hele staben ved sykehuset vil bli smittet. Vi vil smitte hele familien! Alle pasientene! Vi har ikke noe valg, og vi kan ikke slippe unna», skriver det private Deji-sykehuset til sine 400 ansatte, ifølge Reuters

Kina har endret voldsomt på sin smittevernpolitikk etter at flere år med «null-covid»-strategi, nedstengninger og, i høst, uvanlig bramfrie offentlige protestdemonstrasjoner. Nå slippes viruset mer eller mindre løs, mens det er mangel på sykehusplasser og utstyr. Verdens helseorganisasjon mener dessuten de offisielle smittetallene i Kina ikke lenger er pålitelige.


KORRUPSJONSKANDALE TRUER GASSTILGANGEN: Flytende naturgass fra Qatar er tiltenkt en nøkkelrolle i å erstatte russisk gass. Derfor passer det uvanlig dårlig for EU at nettopp dette gulflandet står sentralt i den sjokkerende korrupssjonsskandalen belgisk politi ruller opp i EU-parlamentet. Der er en av visepresidentene avsatt etter mistanke om at hun mottok penger og/eller kostbare gaver for å framsnakke qatarske interesser overfor europeiske lovgivere. 

Saken er så alvorlig at parlamentet nå fryser et foreslått samarbeid med Qatar om blant annet lettere visumkrav og større tilgang til europeiske luftfartsmarkede, og reaksjonen fra qatarske myndigheter er at det kan ramme gasseksporten. Les mer om dette i ukas kraftspalte Filter KALDDUSJ.


  • Tegn et abonnement på Filter (KLIKK HER!) for å lese KALDDUSJ og alle våre andre, eksklusive spalter. 
  • Har du allerede Filter-abonnement? Kjøp et gaveabonnement til venner og familie til jul! Det er svært enkelt og dessuten en god deal. Klikk her for å lese mer!

SIER USA KJEMPER PROXY-KRIG: Den russiske responsen på Volodomyr Zelenskyjs besøk i USA, med påfølgende kunngjøring av nye, amerikanske våpenleveranser til Ukraina, er å anklage landet for å motarbeide en løsning på «konflikten» mellom Moskva og Kyiv. Fraværet av vilje til å gå inn i fredssamtaler, som Kremls talsmann Dmitrij Peskov mener var påfallende under talen i Kongressen og pressekonferansen med Joe Biden, viser hvordan USA kjemper en stedfortrederkrig «til siste ukrainer», sa han på en pressekonferanse i dag. Det skriver The Guardian.

Det avanserte luftvernsystemet Patriot, med større rekkevidde enn dagens ukrainske luftvern, er blant det som nå skal sendes til det invaderte landet. At slik bistand gjør Ukraina tryggere, men er ikke tilstrekkelig, var budskapet til Zelenskiyj i den historiske talen i Kongressen i natt. Han oppfordret de amerikanske lovgiverne til å forene seg om Ukraina på tvers av parti-skillelinjene. 

Vladimir Putin har etter et møte med militære toppledere i dag lovet at militæret skal få «alt de ber om» og at det ikke skal være noen begrensninger på finansieringen av utstyr og våpen. Putin har samtidig erkjent at mobiliseringen av 300 000 reservister i september ikke gikk som den skulle. 


IRANSK LEGE MISTET LIVET I MYSTISKE OMSTENDIGHETER: Den iranske legen Ayda Rostami (36), som i hemmelighet har hjulpet skadde demonstranter i Teheran, forsvant den 12. desember. Dagen etter leverte sikkerhetsstyrkene den avdøde kroppen hennes til familien og hevdet at hun var drept i en bilulykke. Familien fant likevel skader og blåmerker på kroppen og ansiktet hennes, i tillegg til en brukket arm, som ikke kunne ha kommet fra den påståtte bilulykken. Etter dette endret myndighetene forklaringen på dødsfallet, og hevdet da at en mann dyttet henne ned fra en bro – og at de hadde arrestert den mistenkte. Senere publiserte en statlig tv-kanal enda en versjon om det som skjedde: En mann, som hevdet at han var kjæresten hennes, hevder i tv-innslaget at hun med vilje hoppet ned fra en bro. Kritikerne sår sterkt tvil i myndighetenes ulike forklaringer og frykter hun ble torturert og drept. 
To andre leger har tidligere mistet livet i forbindelse med høstens protestbølge. Iranske sikkerhetsstyrker beskyldes for å ha drept kirurgen Parisa Bahmani (52) den 26. oktober og deretter medisinstudenten Aylar Haghi (23) den 16. november. Flere andre leger skal også ha blitt arrestert for å gitt helsehjelp til skadde demonstranter. En lege er nå dømt til døden for å ha deltatt i demonstrasjoner, ifølge NPR.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.