Enda et nytt parti! 5 ting du må vite om Sentrum

Tirsdag ble det kjent at et nytt parti er iferd med å se dagens lys i norsk partiflora: «Sentrum». Det er tidligere Oslo-byråd for Ap, Geir Lippestad, som blir frontfigur for det nye partiet som til nå i stor grad består av frustrerte, røde eks-KrF-ere. Partilogoen er en sommerfugl.

1) Hva står de for?

«Sentrum» ser ut til å springe ut fra KrF (selv om Lippestad bestrider det), men foreløpig ser det ikke ut til at partiet vektlegger kristendommen særlig sterkt. Da Lippestad ble bedt om å forklare partiets profil, svarte han med å trekke frem FNs bærekraftsmål, spesielt å bekjempe økonomisk ulikhet, klimakrisa og naturkrisa. Lippestad snakket også særlig om å trekke inn de av oss som på en aller annen måte har falt utenfor i dagens samfunn: Ungdommer som er uføre, folk med funksjonsnedsettelser, og «sårbare grupper» skal inkluderes, særlig i arbeidslivet. [caption id="attachment_25568" align="alignnone" width="1100"] Geir Lippestad taler på Aps landsmøte i 2013.[/caption] Partiet er for EØS-avtalen. Her skiller det ferske partiet seg fra Sp, SV og Rødt på venstresiden av midtstreken. Partiet er tydelig rød i standpunktet om at det ønsker en aktiv nasjonal eierskapspolitikk. I den delen av næringspolitikken som handler om olje, legger partiet seg nært MDG: Det vil avvikle oljeutvinning på norsk sokkel innen 15 år. Partiet peker på Ap og Jonas Gahr Støre som statsministerkandidat og vil støtte en rødgrønn regjering, men hevder de er blokkuavhengig i bunn. Sidevalget for kommende periode handler om at Frp er velkommen i et ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.