En mellomstasjon for Putins invasjon: – En tragedie hvis våre soldater sendes inn i Ukraina

– Alt Lukasjenko sier er kaotisk akkurat nå. Han hevder det er Ukraina, ikke Russland, som truer, og at Ukraina er en trussel for Hviterussland, sier eksil-journalisten Hanna Liubakova om president Aleksandr Lukasjenko.

Hviterusslands autoritære president, Aleksandr Lukasjenko, er under hardt press:

Mens majoriteten av hviterussere ikke ønsker å sende egne soldater inn til Ukraina, står presidenten i gjeld til Russlands president Vladimir Putin. Russiske styrker har ennå ikke klart å ta kontroll over Ukraina, og det kan se ut til at Putin vil trenge forsterkninger. Nylig har Putin kunngjort at flere tusen frivillige soldater fra Midtøsten kan bli satt inn i krigen.

Inntil videre har Lukasjenko begrenset seg til logistisk og verbal støtte, mens flere hviterussiske bataljoner er satt ut for å vokte grensa.

Klarer han å holde egne soldater på sidelinjen? 

– Jeg er sikker på at Putin legger press på Lukasjenko om å sende inn hviterussiske styrker til Ukraina. Det store spørsmålet er hvor stort spillerom Lukasjenko har til å motstå, sier den hviterussiske journalisten Hanna Liubakova, som nå lever i eksil i Vilnius i Litauen.

I et videointervju med Filter Nyheter forteller den prisbelønte journalisten om hva hun tror vil skje hvis hviterussiske soldater blir tvunget inn i Ukraina. Hun forteller om sabotasjeaksjonene, eksil-hviterussere som går i krigen for Ukraina, statsstyrt propaganda og om hvorfor hun selv er nødt til å leve i eksil så lenge Lukasjenko sitter ved makten. 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.