Eksploderer i sosiale medier: Her er tenåringenes våpenopprør i USA

Demonstrasjoner for strengere våpenlovgivning gjennomføres flere steder i USA onsdag. Her utenfor kongressbygningen i Washington.

En uke har gått siden 17 elever og lærere ble skutt og drept av en tidligere elev ved skolen Marjory Stoneman Douglas High i Florida. Skolemassakren ser, i motsetning til flere tidligere massedrap, ut til å skape en større debatt om å stramme inn våpenlovgivningen. USA er ett av tre land i verden (ved siden av Guatemala og Mexico) som har grunnlovsfestet retten til å bære og oppbevare våpen. Elever som overlevde skytingen har tatt til offentlige talerstoler og sosiale medier for å oppfordre folk til å engasjere seg og marsjere for strengere våpenregler. Profilert kommentator og pro Trump-aktivist Tomi Lahren ved den erkerepublikanske TV-kanalen Fox News gikk ut på Twitter og ba regulerings-tilhengere vente «i det minste et døgn» med å fronte sitt syn på våpenlovgivningen av respekt for ofrene og deres pårørende. Hun la til at massakren ikke handler om våpen, men om en psykisk syk person. Hun fikk svar fra en overlevende elev ved skolen: https://twitter.com/car_nove/status/964122342464081921 Onsdag formiddag gikk elever over hele landet ut av klasserommene sine for å demonstrere. President Trump kunngjorde samme ettermiddag at han vil møte elever og foreldren fra Parkland-skolen, samt representanter fra Columbine og Sandy Hook, to skoler som tidligere har hatt skytemassakre. https://twitter.com/funder/status/966340666224672773 Enkelte skoledistrikt i Texas la denne uka ned forbud mot de planlagte demonstrasjonene i skoletiden, som amerikanerne kaller en «school walkout». 24. mars er datoen for demonstrasjonen «March for our lives» som ble kunngjort rett etter etter skytingen i Florida, men de mer spontane mønstringene skjer allerede i flere byer.

«We call BS»

Douglas-elev

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.