Eksploderer i sosiale medier: Her er tenåringenes våpenopprør i USA

Demonstrasjoner for strengere våpenlovgivning gjennomføres flere steder i USA onsdag. Her utenfor kongressbygningen i Washington.

En uke har gått siden 17 elever og lærere ble skutt og drept av en tidligere elev ved skolen Marjory Stoneman Douglas High i Florida.

Skolemassakren ser, i motsetning til flere tidligere massedrap, ut til å skape en større debatt om å stramme inn våpenlovgivningen. USA er ett av tre land i verden (ved siden av Guatemala og Mexico) som har grunnlovsfestet retten til å bære og oppbevare våpen.

Elever som overlevde skytingen har tatt til offentlige talerstoler og sosiale medier for å oppfordre folk til å engasjere seg og marsjere for strengere våpenregler.

Profilert kommentator og pro Trump-aktivist Tomi Lahren ved den erkerepublikanske TV-kanalen Fox News gikk ut på Twitter og ba regulerings-tilhengere vente «i det minste et døgn» med å fronte sitt syn på våpenlovgivningen av respekt for ofrene og deres pårørende. Hun la til at massakren ikke handler om våpen, men om en psykisk syk person. Hun fikk svar fra en overlevende elev ved skolen:

Onsdag formiddag gikk elever over hele landet ut av klasserommene sine for å demonstrere. President Trump kunngjorde samme ettermiddag at han vil møte elever og foreldren fra Parkland-skolen, samt representanter fra Columbine og Sandy Hook, to skoler som tidligere har hatt skytemassakre.

https://twitter.com/funder/status/966340666224672773

Enkelte skoledistrikt i Texas la denne uka ned forbud mot de planlagte demonstrasjonene i skoletiden, som amerikanerne kaller en «school walkout».

24. mars er datoen for demonstrasjonen «March for our lives» som ble kunngjort rett etter etter skytingen i Florida, men de mer spontane mønstringene skjer allerede i flere byer.

«We call BS»

Douglas-elev Emma Gonzales‘ harmdirrende tale sist lørdag, der hun blant annet gikk i strupen på våpenlobby-organisasjonen National Rifle Association (NRA) og kalte deres mest brukte talepunkter for «bullshit»,  gikk viralt:

https://twitter.com/rmayemsinger/status/964976409671221249

Opp av høyre-venstre-grøfta

Tirsdag kveld norsk tid avviste flertallet i Floridas delstatsparlament å sende på høring et forslag om å forby automatgevær. Forslaget falt med 36 mot 71 stemmer. Det har ikke dempet ungdommenes kampanje:

Ungdommene går rett på konkrete politikere, private selskaper og organisasjoner som støtter dagens lovgivning. Selskaper som støtter National Rifle Association blir avkrevd å fjerne støtten, og folk oppfordrer å oversvømme sine lokale politikere med telefoner, e-poster og andre henvendelser.

Støtte til dagens våpenlovgivning i USA, med våpenlobby-organisasjonen NRA i spissen, er gjerne et standpunkt som har ligget til republikanere, mens motstanden har tilhørt demokrater. Denne meldingen fra en av ungdommene i Florida har fått mye oppmerksomhet. Den argumenterer for at saken må løftes over høyre – venstre-aksen i amerikansk politikk:

«Go back to Russia»

Trump jr. fikk oppmerksomhet denne uka for å ha likt en tweet som påstod at en 17-år gammel gutt og som overlevde skoleskytingen, David Hogg, er en skuespiller plantet i mediene av FBI for å sverte Trump som hevn for presidentens utfall mot FBI og Russland-etterforskningen. Hogg (tweet over) er en av hovedpersonene i opprøret mot våpenlovene. Det at Hogg er sønn av en pensjonert FBI-offiser blir brukt for å trekke hans motiver i tvil.

Sekretæren til en delstatsrepresentant i Florida, Benjamin Kelly, mistet jobben for å ha sendt en e-post til en journalist til Florida-avisen Tampa Bay Times hvor han påstod både nevnte Hogg og Emma Gonzales var skuespillere som reiste til kriseområder og spilte ofre. Konspirasjonsteorien fikk emneknaggen #crisisactors.

https://twitter.com/StayWoke21418/status/966123956267823106

 

En annen av hovedpersonene i ungdomsopprøret, Jaclyn Corin, svarer på beskyldningene om fabrikkerte protester. Meldingen får støtte blant annet av mødre som heier fram ungdommene for å «gjøre det vi ikke kunne». En av reaksjonene på meldingen sier at ungdommene må ignorere «robot-armeen som prøver å så tvil»:

Et annet svar som går igjen er «gå tilbake til Russland», en referanse til avsløringene om russisk massiv pumping av meldinger på sosiale medier som er laget for å så splid blant vanlige amerikanere under hendelser som valgkampen og kampanjen mot politibrutalitet #blacklivesmatter – og nå også Florida-skytingen.