Eira (17) og Olea (15) skal streike for klima — Jeg får gåsehud!

Olea Sæther og Eira Haugbro.

— Vi har ventet på å få være med på noe slikt! Marie Grøntoft Hanø (15) står sammen med tre lagvenninner fra Lille Tøyen Fotballag. Det er torsdag kveld. En grå, intetsigende metalldør i en bakgård i Oslo sentrum skjuler det yrende livet på innsiden. I lokalene til Natur og Ungdom ligger bomullslerret teipet utover hver tilgjengelige kvadratmeter av gulvet. Organisasjonen har invitert til plakatverksted. Det myldrer av ungdommer, malingsspann og pensler som slåss om plassen med gamle aksjonsrekvisitter og bortstuede strandstoler i det trange lokalet. Noen er her for første gang, og ble medlemmer i miljøorganisasjoner for få minutter siden. Tre ungdommer står i en retro, mosegrønn sofa i velur og prøver å få oversikt i kaoset. — Var det dere som skulle ha blå maling? Ett nytt spann med Jotun Lady åpnes. Det skal bli havet i plakaten med teksten «There is no planet B!» [caption id="attachment_5589" align="alignnone" width="1500"] Martin Liholt (15) og Annika var der Kooij (nærmest) har reist fra Nittedal til Oslo sentrum for å lage streikeplakater.[/caption] Jentene fra Lille Tøyen er så oppspilte at de snakker i munnen på hverandre. De har akkurat malt ferdig plakatene de skal bruke på hele ungdomsnorges skolestreik fredag 22. mars. De har snekret sammen et slagord også, som de skal rope til statsministeren foran Stortinget. De roper i kor: «Vår framtid, vår klode, nå må Erna bruke hodet!» De vet ikke at Erna Solberg to dager senere skal åpne Høyres landsmøte, der partiet skal vedta nytt prinsipprogram for første gang på ti år, og at partiledelsen skal stemme mot flere forslag på ny...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.