En hel verden satt klistret til bildene av Trump-mobben som angrep det amerikanske parlamentet onsdag kveld.

Reaksjonene spenner fra fordømmelse til dårlig skjult skadefryd.

Russland: USA «halter på begge bein»

Russlands president Vladimir Putin har så langt vært stille, men Konstantin Kosachyov, et høytstående medlem av utenrikskomiteen i overhuset i Kreml, har uttalt på Facebook at «den tapende siden har mer enn nok grunnlag for å anklage vinneren for fusk. Det er klart at det amerikanske demokratiet halter på begge bein» og at «feiringen av demokratiet er over. Dette er, akk, faktisk bunnen».

Kosachyov bedyrer at dette er ikke noe han sier for å håne USA, men for å konstatere at amerikanerne «baner ikke lenger kursen, og har derfor mistet alle sine rettigheter til å spørre om det. Også til å peke den ut for andre».

У событий в Вашингтоне и иже с ним несколько слоев причин, выводящих людей на улицы:

На поверхности – самовлюбленность,…

Publisert av Константин Косачев Onsdag 6. januar 2021

 

Kina: «Viser dobbeltmoralen»

Det kinesiske, statsstyrte mediet Global Times har festet en forseggjort videosnutt øverst på sin Twitterprofil. Den sammenlikner amerikanernes ordbruk om Hong Kong-opprøret, og stormingen av kongressbygningen.

«En blatant oppvisning av doble standarder», skriver det myndighetstilknyttede mediet:

Venezuela: «USA lider av det samme de har påført andre»

Forholdet mellom president Donald Trump og Venezuelas president Nicolas Maduro har vært iskaldt etter opptøyene i det plagede Sør-Amerikanske landet. Madouro offentliggjorde en uttalelse, hvor det blant annet heter at «med denne triste episoden lider USA under det samme som det har påført i andre land, med sin aggressive politikk».

Iran: «Vestens demokrati er skjørt»

Heller ikke regimet i Iran lot muligheten til å stikke sin fiende USA gå upåaktet hen. Irans leder Hassan Rouhani. I en TV-sendt tale sa han at «det vi har sett på i går og i dag viser for alvor hvor skjørt vestlig demokrati er, og hvor svak dets fundament er».

Storbritannia: «En skam»

Klokken ti onsdag kveld publiserte britenes statsminister Boris Johnson en uttalelse hvor han beskriver angrepet som «skamfullt». Han fremholder at USA står for demokrati rundt om i verden, og betegner det som essensielt at maktovergangen fra Donald Trump til Joe Biden skjer fredfullt og i ordnete former. Donald Trump har uttalt, gjennom sin pressesjef, at han vil gi fra seg makten på fredelig vis på tross av at han er uenig i valgresultatet.

Frankrike: «Vi er ett»

Frankrikes president Emmanuel Macron skilte seg noe ut ved å natt til torsdag holde en treminutters, videosendt tale med emneknaggen #WeAreOne hvor han snakket om et av landets viktigste allierte. «Siden 1700-tallet har Frankrike og De Forente Stater delt en felles forpliktelse til frihet og demokrati», sa Macron. Han minnet om at amerikanerne hjalp Frankrike under andre verdenskrig, og sa at «i dag står Frankrike ved det amerikanske folket» og at franskmennene «ikke vil gi etter for volden noen enkeltpersoner».

Macron slo over på engelsk mot slutten av talen, hvor han igjen fremhevet vennskapet mellom landene, og at Frankrike tror på det amerikanske demokratiet.

Tyskland: Trump skapte dette

Tysklands kansler Angela Merkel kom også med en innspilt budskap torsdag formiddag. Hun sa at hun er lei for («regrets») at president Donald Trump ikke erkjente valgnederlaget, heller ikke denne onsdagen, og sa at hun mener usikkerheten det skapte «skapte atmosfæren som gjorde nattens hendeler mulig».

Hun gikk videre til å snakke om etterfølgeren Joe Biden og kongressrepresentanter som har gått ut mot angrepet, og at «deres ord overbeviste meg om at det amerikanske demokratiet vil vise seg sterkere enn opprørerne».

Nato-sjefen: «Valget må respekteres»

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg publiserte klokken halv ti onsdag kveld en kort Twitter-melding, hvor han konstaterte at verden var vitne til «sjokkerende scener i Washington DC». Han fremholdt videre at valgresultatet måtte respekteres.

India: Trist å se på

Indias statsminister Narendra Modi, som beskrives som en autoritær leder  av Trump og andre «sterke menns» typer, publiserte natt til torsdag en melding om at han ble trist av nyhetene om angrepet. Modi er regnet som en alliert av Trump.

Norge: Et uakseptabelt angrep

Statsminister Erna Solberg beskrev angrepet som «utrolig» og et «uakseptabelt angrep på demokratiet». Hun understreket at ansvaret for å stoppe det «hviler tungt på Trump».

EU-sjefen: «Biden vant»

EU-sjef Ursula Von der Leyen nevnte ikke Trump eller angrepet direkte, men nøyde seg med å fremheve Joe Biden, og viderebrakte hans uttalelse om at «Amerika er så mye bedre enn det vi ser i dag».


Støtt Filter Nyheter!

Å lage kvalitetsjournalistikk koster penger, uten deg som støttespiller er ikke dette mulig.

For kun  100,- kroner i måneden (150,- om du føler deg raus) eller 900,- i året får du Filter Magasin i postkassa / digitalt på nett, delta i kommentarfeltene på sakene våre og tilgang til Filter Lyd, der du kan lytte til artiklene.

Bare klikk på et av valgene under så blir det hele gjort med Vipps. Samtidig godtar du våre kjøpsvilkår.

Du kan også støtte Filter ved å vippse et valgfritt beløp til 514053. Les mer her. 

Stjel artiklene våre

Filter Nyheter vil gjerne at du, helt gratis, republiserer våre artikler og tegninger/grafikker. Grundig, faktaorientert journalistikk har aldri vært viktigere.

Alt du trenger å gjøre er å sende e-post til [email protected] der du informerer om hvor innholdet skal publiseres. Vi svarer deg så fort som mulig. Les mer her.