Dette skjer når Frp går ut av regjeringen

Fremskrittspartiet takker for seg i Erna Solbergs regjeringsprosjekt. Hva skjer nå? Vel, først og fremst:

Solberg-regjeringen går ikke av

Den kan fortsette som en mindretallsregjering, slik den var da det bare var Høyre og Frp satt i den, mellom 2013 og 2018, og da det var Høyre, Frp og Venstre, fra januar 2018 til januar 2019. – Regjeringen fortsetter så lenge Erna ikke kaster kortene på eller annen måte. Hun har endret sammensetningen ved å utvide den med andre partier to ganger, og risikerer nå å miste et parti, men det vil fortsatt være Solberg-regjeringen, fastslår professor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo til Filter Nyheter. – Teknisk sett blir det ikke en ny regjering. Det ble det ikke da nye partier kom inn, og det blir det ikke når et parti forlater regjeringen. Det må en ny statsminister til for at det skal bli ny regjering – da må også alle medlemmene i regjeringen søke avskjed, selv om de kan bli gjenoppnevnt, sier han.

Frp blir en del av opposisjonen (men det er ikke sikkert du merker så stor forskjell)

Det er bare det siste året, med KrF ombord, at regjeringen har hatt flertall på Stortinget. Det vanligste i Norge har i mange tiår vært mindretallsregjeringer som søker støtte fra andre partier fra sak til sak, men Erna Solberg innførte det som er blitt kalt kontraktsparlamentarisme – at Regjeringen har en skriftlig samarbeidsavtale med faste støttepartier (Venstre og KrF 2013-18, og KrF i 2018). Førsteamanuensis Kristoffer Kolltveit ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo tror ikke Frp ønsker å ha status som et slikt fast støtteparti for Høyre-Venstre-KrF-regjeringen. – Frp et borgerlig parti og det er naturlig at det er dem Solberg går til først når hun skal sikre støtte til et budsjett. Men hvis Frp først går ut av Regjeringen må det jo være for å stå friere, og da tror jeg ikke de ønsker å være bundet a...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.