Dette skjer i lufta hvis Kim Jong-un sprenger en atombombe over Stillehavet

Testing av Hwasong-15, Nord-Koreas interkontinentale ballistiske missil.
Nord-Korea har denne høsten kommet med det som kan tolkes som trusler om å gjennomføre prøvesprengninger av atombomber i atmosfæren. — Når det gjelder hvilke grep vi vil ta, vet jeg egentlig ikke, det er opp til Kim Jong Un, sa Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho i slutten av september, ifølge CNN. Det er nærmere 30 år siden sist en atombombe har blitt sprengt over brakken. Sett bort fra det åpenbare, trusselen mot verdensfreden, hva vil det si om landet gjennomfører testbomber i luften? Først litt historie: 16. juli 1945 prøvesprengte USA den første atombomben i Alamogordo-ørkenen i New Mexico. I våpenkappløpet under den kalde krigen ble det prøvesprengt tusenvis av atombomber i amerikansk og russisk ørken. Over 500 atombomber har blitt sprengt i jordens atmosfære mellom 1945 og 1980. Mesteparten av de overjordiske sprengingene ble avsluttet i den første prøvestansavtalen i 1963, bare Frankrike og Kina (som ikke undertegnet) fortsatte til slutten av 70-tallet. En av årsakene til forbudet, som gjaldt både luften og verdensrommet, var bekymring for hvilke konsekvenser radioaktivt nedfall har for helsen. I 1996 ble atommaktene enige om en prøvestansavtale som forbyr all atomprøvesprengning, også under bakken. Den har Nord-Korea vist at landet ikke bryr seg om, senest i begynnelsen av september i år. Testene som landet har gjenn...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.