Dette kan skje dersom Donald Trump ikke erkjenner et valgnederlag

  • Oppdatering klokken 08.45 onsdag 4. november: Donald Trump har nettopp holdt en tale i Det hvite hus hvor han hevder å ha vunnet valget, selv om alle stemmene ikke er talt.
For få dager siden kom avsløringen mange fryktet om at sittende president Donald Trump akter å utrope seg selv til valgvinner på et svært tidlig tidspunkt og lenge før alle stemmene faktisk er talt opp. Trump-administrasjonen har benektet at de planlegger dette, men understreket at et kobbel med advokater står i beredskap og vil følge nøye med på alt som skjer etter at valglokalene stenger. Selv om han ikke vil utrope seg selv som vinner, er flere overbevist om at Trump neppe vil innrømme at han har tapt. Å anerkjenne et valgnederlag har lang tradisjon i amerikansk politikk – og fungerer som startskuddet for de mange ulike prosessene som til slutt ender med at en ny president blir utnevnt. Her er de sentrale milepælene fra siste valgdag 3. november til 20. januar neste år – og hvilke konflikter som potensielt kan oppstå:

3. november: Valglokalene stenger

Alle først: Den tapende kandidaten i et presidentvalg er ikke pliktig å erkjenne valgnederlag. Tradisjonen med concession er imidlertid en slags høflig formalitet eller samfunnsplikt, som i flere år har fulgt omtrent samme oppskrift: Taperen holder kveldens første tale, takker sitt eget valgkampapparat og anerkjenner motkandidaten som vinner. Det siste er viktigst: Det handler om å gi legitimitet til en ny president. Det har ikke alltid skjedd. For eksempel anerkjente Al Gore nederlaget mot George Bush på valgkvelden i 2000, men trakk siden dette tilbake da han forsto at omtelling i Florida ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.