Dette er massemorderens høyreekstreme «manifest»

Massemorderen Brenton Harrison Tarrant (28), som fredag i forrige uke skjøt og drepte 50 mennesker ved Al Noor- og Linwood-moskéene i byen Christchurch på New Zealand, postet kort tid før ugjerningen lenker til et 74 sider langt «manifest» i sine kanaler på sosiale medier. Det såkalte manifestet er en blanding av subkulturell internett-sjargong ment for å forvirre den jevne leser og velkjent, høyreekstrem konspirasjonspropaganda, ispedd en selvkomponert historie om egen radikalisering. Terroristen betegner muslimske innvandrere som «inntrengere» og forsøker å rettferdiggjøre drapene med å skrive at «hver inntrenger du dreper, uansett alder, er én fiende mindre barna dine trenger å kjempe mot». - Det er ingen tvil om at dette var et høyreekstremt angrep, sier forfatter Aage Borchgrevink, som har lest Tarrants tekst og tidligere har gitt ut boken «En norsk tragedie» om terroristen Anders Behring Breivik og angrepene 22. juli.

«En tydeligere rasekriger» enn Breivik

Den australske terroristen argumenterer i manifestet for at det pågår et «hvitt folkemord», noe som begrunnes med at mennesker fra andre verdensdeler har høyere fødselsrate enn etniske europeere. Lignende argumenter har ikke bare funnet gjenklang hos åpenlyst nazistiske miljøer andre steder i verden, men deles også jevnlig av mindre ekstreme, men likefullt sterkt islam- og innvandringsfiendtlige nettsteder - også i Norge. Tarrant hevder han er en «partisaner» som handler mot en «okkupasjonsmakt», en retorikk som er svært vanlig i høyreekstreme miljøer, inkludert «Den nordiske motstandsbevegelsen». 22. juli-drapsmannen Anders Behring Breivik blir i teksten trukket fram som Tarrants aller største inspirasjonskilde. I tillegg lister 28-åringen opp høyreekstreme terrorister og drapsmenn han ser opp til, deriblant 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.