Dette er «identitær»-lederen som fikk hjemmet sitt ransaket etter terroren i Christchurch

Martin Sellner, leder for Identitærbevegelsen i Østerrike.

Politiet i Østerrike ransaket mandag hjemmet til ytre høyre-profilen Martin Sellner (30), som leder den såkalte Identitærbevegelsen i hjemlandet og nå er under politietterforskning for «å etablere eller være medlem av en terrororganisasjon». Bakgrunnen for mistanken og ransakelsen er det politiet mener er koblinger mellom Sellner og terroristen Brenton Tarrant (28), som i midten av mars tok livet av 50 mennesker ved to moskéer i byen Christchurch på New Zealand. I mars i fjor skal Tarrant ha overført cirka 15 000 kroner til Identitærbevegelsen (også kjent som «Generasjon Identitet»), noe som ifølge politiet utgjorde en betydelig høyere donasjon enn det som er vanlig å motta for den høyreradikale grupperingen. Østerrikes forbundskansler - den konservative politikeren Sebastian Kurz - uttalte onsdag at myndighetene nå ser på muligheten for å oppløse Identitærbevegelsen, samtidig som han understreket at «ingen form for ekstremisme over hodet - det være seg radikale islamister eller høyreekstreme fanatikere - har noen plass i vårt samfunn».

Lederen holdt innlegg i Oslo

Martin Sellner har nektet for å ha noe med den australske terroristen å gjøre, rent bortsett fra at han «passivt» har mottatt pengene og svart kort i en e-post tilbake. Pengene vil han nå gi til en veldedig organisasjon, uttalte han i en Youtube-video tirsdag, der han også sa at kampen mot «den store utskiftningen» fortsetter. «The Great Replacement» - et helt sentralt begrep for Identitærbevegelsen - var tittelen på terroristen Brenton Tarrants såkalte manifest, som videreformidlet høyreekstrem propaganda om at den etnisk hvite befolkningen er i ferd med å bli byttet ut med muslimer og ikke-europeere.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.