Smittekarantene uten Stortingets godkjenning: Dette betyr årets mest utskjelte lovendring

Montasje: Koronavirus / stortingsbygget. Foto: Dmitry Valberg

18. desember vedtok Stortinget – med 111 mot 55 stemmer – å legge til en svært omstridt paragraf i smittevernloven.

Med den kan regjeringen innføre isolering og karantene ved utbruddet av en ny smittekrise, uten å måtte gå om Stortinget.

Fordi regjeringspartiene Ap og Sp fikk med seg Høyre på lovendringen, kunne den vedtas på tross av kraftige protester fra de øvrige opposisjonspartiene. De mener paragrafen gir regjeringen for stor makt og at tiltak i en framtidig krise som koronapandemien bør være bedre demokratisk forankret.

Vide fullmakter til isolasjon og karantene

I den nye smittevernparagrafen, § 4-3 a, står det at «Kongen» (regjeringen eller den regjeringen delegerer myndighet til) – kan gi forskrift om:

1) isolasjon av smittede
2) smittekarantene

De som kan havne i smittekarantene er personer som regnes som en smitterisiko fordi de har hatt kontakt med noen som antas å være smittet eller med en annen smittekilde.

I tillegg vil det være mulig for regjeringen å bestemme «andre begrensninger» i personers bevegelsesfrihet utover dette og kreve at personen gjennomgår «undersøkelser».

Nøyaktig hva det betyr, går ikke fram av loven.

Etter endringen kan regjeringen under en hels...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.