«Det mest verdifulle er kamperfaring»: Ukrainsk offiser slår alarm før våroffensiv

MANGLER ERFARNE SOLDATER: «Det mest verdifulle i krig er kamperfaring. En soldat som har overlevd seks måneder i strid og en soldat som kommer rett fra skytebanen er to forskjellige soldater – som himmel og jord. Dessverre er de fleste med kamperfaring døde eller såret». Går du rundt og tror en ukrainske våroffensiv vil drive russerne ut av Donetsk en gang for alle så snart snøen smelter og søla tørker, er denne Washington Post-saken en realitetsorientering. En av de militære offiserene lar seg sitere på at kompetansemangelen etter over ett års krig begynner å bli like prekær som behovet for mer kuler og krutt. Han sier han snakker ut i håp om at vestlige allierte sikrer mer og bedre utdanning og trening: «Det er alltids håp om at det skjer et mirakel. Enten blir det en massakre, eller så blir det en profesjonelt utført motoffensiv, men en motoffensiv blir det uansett». 

En høytstående tjenesteperson sier dessuten til avisa at stridsvogn-donasjonene i vinter utelukkende summerer seg til en symbolsk sum, andre ytrer seg tvilende til at de lovende forsyningene vil nå fronten i tide. På den annen side reflekterer ikke situasjonen på slagmarken den egentlige styrken til Ukrainas forsvar, siden soldater er trukket tilbake i påvente av en offensiv. Etterretning viser dessuten at det står enda dårligere til i de russiske styrkene, ifølge en talsperson for presidentkontoret i Kyiv. 


KAN BLI STÅENDE UTENFOR – LITT LENGER: Det blir stadig mer sannsynlig at Finland blir Nato-medlem før Sverige. Det er den samlede vurderingen til den svenske regjeringen etter at forhandlingene med Tyrkia ble gjenopptatt i slutten av februar, ifølge statsminister Ulf Kristersson, som oppdaterte almenheten på Nato-prosessen på et pressetreff i dag. Kristersson understreker ifølge SVT at Sverige er beredt til å håndtere en situasjon med Nato-medlemmer både til øst og vest, og at det utelukkende er et spørsmål om tid før svenskene er med i forsvarsalliansen og beskyttet av løftet om at et angrep på en, er et angrep på alle. 
 FORTSATT STIGER PRISENE FOR MYE: Ferske inflasjonstall fra USA viser at sentralbanksjef Jerome Powell står overfor et dilemma når rentebanen skal justeres neste uke: Prisstigningen på konsumvarer i landet er standhaftig, selv om den dempet seg noe i februar i forhold til måneden før (6 prosent mot 6,4 i januar). Fjernes mat og drivstoff (som varierer mye i pris) fra regnestykket steg faktisk kjerneinflasjonen mer enn siden september i fjor, skriver The New York Times.

Det taler for renteøkninger, men beslutningen kompliseres av den pågående bankkrisa i landet. Økonomer har nedjustert hvor stort rentehopp de venter, mens andre har tatt til orde for en pause i rentestigningen (eller til og med en senking) mens de arbeider med å stabilisere banksystemet etter kollapsene til Silicon Valley Bank og Signature Bank fredag og mandag. KJØPER UTPRØVD OG TRYGT: Regjeringen har besluttet å kjøpe seks amerikanske Seahawk-helikoptre til Forsvaret, i første rekke til Kystvakten. Her har helikopterkapasiteten vært et problem gjennom mange år, og i fjor hevet regjeringen kontrakten og avsluttet innfasingen av såkalte NH-90-helikoptre som har vært både ekstremt forsinket og dyrere og mer krevende å vedlikeholde enn antatt. «Nå ønsker vi å gå til leverandører som har utprøvd teknologi, som brukes av allierte», sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB. Seahawkene skal leveres mellom 2025 og 2027, og koster rundt 12 milliarder kroner til sammen.


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.