Det finnes en løsning på slaveritilstandene i Kongo – den ligger i Kina

MONTASJE

I selve fredspristalen i Oslo mandag langet Denis Mukwege ut mot elbil-industrien. Den prisvinnende gynekologen og fødselslegen satte fingeren på samanhengen mellom seksuell vold som våpen i Kongos borgerkrig, og landets store mineralressurser. Et av Kongos mineraler, kobolt, er en essensiell bestanddel i batterier. I dag er det elbil-boomen som står for veksten i etterspørselen etter metallet. Halvparten av all tilgjengelig kobolt i verden finnes i det krigsherjede landet. I motsetning til gull, tinn og coltan har ikke kobolt startet noen krig i Kongo. Det er heller ikke klassifisert som et såkalt «konfliktmineral», en betegnelse som medfører en rekke krav til innkjøpere. Mukwege frykter imidlertid at elbilboomen vil bidra til å ytterligere destabilisere landet og sende det ut i en ny voldsspiral, der voldtekter av kvinner og barn blir brukt blant annet for å sikre seg kontroll over mineralrike områder.

— Å lukke øynene for dette dramaet er det samme som å være medskyldig. Det er ikkje bare voldsutøverne som er ansvarlige for sine handlinger, men også de som velger å se bort, sa han fra podiet i Oslo rådhus. [caption id="attachment_4424" align="alignnone" width="631"] Fredsprisvinner Denis Mukwege under talen i Oslo rådhus.[/caption] Talen, som omtales som en av de sterkeste i fredsprisens historie, gjorde dypt inntrykk også på norske stortingspolitikere.

Kongo blir sak i Stortinget

Terje Halleland i Frp s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.