«Ekstremt høyt spill»: Derfor risikerer de alt og går til Sverigedemokratene i regjeringskrisen

Jimmie Åkesson, partileder i Sverigedemokraterna og Nyamko Sabuni, partileder i Liberalerna

– Med den nye partilederen har det blitt tydelig at de som stemte henne frem ville ha en annen utvikling, de ville se en høyrevridning i partiet, sier Ali Esbati til Filter Nyheter. Han er representant i Riksdagen for Vänsterpartiet – søsterpartiet til norske SV – som ble utløsende i den pågående regjeringskrisen i Sverige da partiet gikk inn for mistillit mot Stefan Löfvens rødgrønne regjering. Mandag ble Löfven, som representerer Socialdemokraterna, den første svenske statsministeren som er felt i et mistillitsforslag i Riksdagen. Löfven fikk da en uke på seg til å søke løsninger på krise, før han enten må gå av eller lyse ut nyvalg. Den såkalte Januaravtalen er bakgrunnen for sommeren spill om regjeringskontorene. Det var firepartioverenskomsten fra 2019 der Liberalerna og Centerpartiet ble med på å holde høyrepopulistene i Sverigedemokratene ute i kulden ved å akseptere Socialdemokraterna og Miljöpartiet i mindretallsregjering – mot betydelig budsjettmakt. Et punkt i avtalen om markedspris på utleieboliger lå bak sosialistiske Vänsterpartiets mistillit mot Löfven-regjeringen. Så –  onsdag denne uken – varslet Centerpartiet at de er villige til å droppe punktet. Dermed faller det på det andre sentrumspartiet, Liberalerna (som ligger nærmest norske Venstre politisk), å avgjøre regjeringens skjebne. – Det ligger et stort ansvar på Liberalerna nå, sa innenriksminister og Löfvens partifelle Mikael Damberg i møte med pressen onsdag kveld. Men partileder Nyamko Sabuni gikk torsdag ut og gjentok at Liberalerna

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.