Derfor kunne ikke atomalarm-tabben på Hawaii skjedd i Norge

Tyfoner består gjerne av tre sirener.

Meldingen «Emergency alert: BALLICTIC MISSILE TREAT INBOUND TO HAWAII. SEEK IMMEDIATE SHELTER. THIS IS NOT A DRILL» skapte panikk blant folk på Hawaii da den tikket inn på telefonene deres i januar.

Det tok nærmere 40 minutter før myndighetene fikk sendt ut en ny melding som avkreftet krisebeskjeden.

[caption id="attachment_2855" align="aligncenter" width="768"] Meldingen sendt ut til befolkningen på Hawaii i januar.[/caption]

Amerikanerne har nå gransket hvordan det er mulig at én tjenestemann kunne sende ut en slik melding.

Vi har snakket med Direktorat for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) for å høre hvordan systemet ser ut her hjemme. Utgangspunktet er at:

  • Politiet har ansvar for befolkningsvarsling i fredstid, mens
  • [caption id="attachment_2852" align="alignright" width="300"] Jørn Atle Moholdt, avdelingsleder for Logistikk og beskyttelse i Sivilforsvaret.[/caption] Sivilforsvaret har ansvaret ved fare for krig eller i krigstid.

Først og fremst: Per i dag har Norge ikke et sms-varslingssystem i bruk.

DSB anbefalte i en rapport til Justisdepartementet i desember i 2017 at Norge skaffer et slikt system «for å øke evnen til å sende varsler og informasjon til befolkningen». DSB ser på sms-varsling som et supplement til dagens tyfonvarsling ved alvorlige, sikkerhetspolitiske kriser, og under fredstidshendelser som krever hurtig informasjon fra myndighetene til befolkning...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.