Derfor er Mæland så fryktelig streng med Finnmark (Det handler om din region også!)

Montasje

Finnmarkingene er rasende over regjeringen og Monica Mælands harde linje i regionreformen. De protesterer høylydt mot tvangssammenslåingen med Troms, men kommunalministeren viker ikke en tomme. På overflaten  kan det kanskje virke rart, siden Høyre egentlig verken vil ha fylker eller regioner, bare store kommuner og staten på toppen. Regionreformen er kompromisset regjeringen gjorde med Venstre (da de fortsatt satt på Stortinget) og KrF for å få støtte til å gjennomføre kommunereformen. Ingen større kommuner uten større fylker, sa KrF og Venstre. Men hvorfor er det så himla viktig at akkurat Finnmark må bli større? Møre og Romsdal og Rogaland slipper jo. Årsaken ligger gjemt i følgende begrep (hold deg fast): «Generalistkommuneprinsippet». Dette prinsippet ligger i bunnen av reisverket for hele regionreformen. Det er viktig, og det er ikke noe nytt. Forvaltningen av kommuner og fylker har blitt styrt etter dette prinsippet helt siden etterkrigstiden. Så hva betyr det? (Ja, det kommer noen gif-er her, hold ut!).

One size fits all

Kort forklart vil det si at ansvar skal fordeles nedover i systemet etter tanken om at «one size fits all». Alle kommuner skal ha samme type oppgave, og alle fylker skal ha samme type oppgave. Målet er å sikre utjevning og lik tilgang til offentlige goder og tjenester uansett hvor man bor i landet. Det vil si, at om regjeringen bestemmer at barnevernet ikke lenger skal være et statlig ansvar, så må alle regionene ta den oppgaven. Det går ikke at for eksempel åtte regioner får styre barnevernet selv, mens tre regioner slipper, og staten tar ansvaret der. Sånn har det vært, og sånn skal det fortsette å være, mener regjeringen.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.