Derfor vil ingen partier i Kristiansand samarbeide med valgvinner Vidar Kleppe

På 90-tallet var han kjent som en av de kraftigste innvandringskritikerne på Stortinget og ble beskyldt for rasisme og å hetse flyktninger. Men i 2001 ble Vidar Kleppe offer for Carl I. Hagens kampanje for å gjøre seg spiselig som samarbeidspartner for Høyre, og presset til å melde seg ut av Fremskrittspartiet, som han blant annet hadde vært nestleder for. Kort tid etter stiftet han Demokratene, et nytt parti som blant annet profilerer seg på EØS-motstand, mer direktedemokrati og strengere grensekontroll. 18 år senere er de Kristiansands tredje største parti. Med en framgang på nesten ti prosentpoeng i forhold til forrige kommunevalg og en total oppslutning på 13,5 prosent blir Kleppe den kommende fireårsperioden frontfigur for en partigruppe bestående av ti kommunestyrerepresentanter.

Står opp mot «treenigheten»

Ifølge ham selv handler det om tre saker: Planene om å bompengefinansiere ombyggingen av byens sentrale trafikkmaskin, Gartnerløkka (som han er i mot). Planene om å flytte containerhavna (som han er imot). Og en mye omtalt kunstsilo (som han er imot, og mer om det senere). Mer overordnet: Rollen som den som snakker etablissementet midt imot. I et valgår som i stor grad har handlet om «protestbevegelser» er dette den særegne, sørlandske varianten. – Hovedanalysen min er at folk i Kristiansand har fått nok av det jeg kaller den politiske treenigheten: Høyre, Arbeiderpartiet og Krf. I alle de store og viktige sakene er de enige, sier Kleppe til Filter Nyheter. Partiet hans oppfattes som såpass ytterliggående at ingen av de andre partiene i kommunestyret i Kristiansand vil ha noe samarbeid med ham. I motsatt fall kunne Kleppe blitt den som pekte ut ordføreren i den nye storkommunen, som etter sammenslåing med Søgne og Songdalen 1. januar 2020 får 110 000 innbyggere. – Vi kommer ikke til å forhandle med Kleppe, slår nestleder...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.