Mikhail Sjisjkin: «Den russiske Ouroboros»

Sivile ukrainere i Butsja etter at området nylig var blitt frigjort av den ukrainske hæren. Foto: Mikhail Palinchak/NTB

Forfatter Mikhail Sjisjkin skriver i dette essayet om muligheten – eller umuligheten – for en demokratisk framtid i Russland. «Den russiske Ouroboros» er en dialog mellom «N» and «Ы» – to bokstaver i det russiske alfabetet. De to krangler om Russlands framtid.  N er optimist, mens Ы er realist. «Egentlig er det en dialog med meg selv. Det er en ustanselig russisk diskusjon, og jeg samlet argumenter fra begge sider i essayet som slutter med begynnelsen», forklarer Sjisjkin.

Foto: Zjénja Sjisjkina

N: Du har sagt at en ny begynnelse i Russland er umulig, fordi landet først må opphøre å eksistere om det skal skje. Det finnes likevel et argument for at det også i Russland er mulig å skape en verden som ikke er som et fengsel: Det kan rett og slett ikke være annerledes. Det er jo en naturlov, akkurat som enhver elv til slutt ender i havet. Menneskeheten utvikler seg etter humaniseringens lover. En gang i tiden slo man inn skallen på nyfødte barn og lot gamlingene sulte i hjel, og det hørte med til normen. Men normene endrer seg. Den svake pleide å måtte vike for den sterke, men nå må den sterke slippe fram den svake. Diktatorens despoti...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.