Den første oljeplattformen i Barentshavet vil kanskje ikke tjene penger

Oljefeltet Goliat i Barentshavet kan gå 12 milliarder kroner i minus, ifølge beregninger gjort av samfunnsøkonom Knut Einar Rosendahl (NMBU). Han forsker innen miljø- og energiøkonomi, med spesiell fokus på klimapolitikk, teknologipolitikk og energimarkeder. Beregningen er bestilt av miljøorganisasjonen Bellona.

Operatøren på oljefeltet, Eni Norge, mener investeringen i prosjektet – som staten dekker 78 prosent av – vil være betalt tilbake om 5 år. Goliatfeltet, som ligger utenfor Hammerfest, ble åpnet i fjor. Ifølge Teknisk Ukeblad har professor Rosendahl sett på den samfunnsøkonomiske lønnsomheten av Goliat, inkludert historiske og anslåtte framtidige kostnader og inntekter (se saken for forutsetningene i regnestykket). Han mener oljeprisen må være 75 dollar fatet fra januar for at feltet skal gå i pluss...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.