Demokratene prøver å «Trump-sikre» Nato: – Alle bør være redde

Senator Chris Van Hollen fra Maryland. Foto: Chesapeake Bay Program (CC BY-SA 2.0)
  • Dette er Filter Kaffe! Hver morgen mandag til fredag står vi opp tidlig, fyrer opp kaffemaskinen og sammenstiller det viktigste som skjedde mens du sov. Du får det på e-post ved å tegne abonnent her.

DET DEMOKRATISKE PARTIET i USA søker å «Trump-sikre» Nato i Kongressen og ta grep for å beskytte forsvarsalliansen mot en Nato-fiendtlig president i Det hvite hus. Flere av partiets senatorer er åpne om at begrensninger innført i fjor, mot presidentens makt til å trekke ut USA uten formelle vedtak i Senatet og Representantenes hus, ikke er tilstrekkelige: Donald Trump, som nå går så langt som å oppfordre Russland om å gjøre hva de vil med allierte som ikke oppfyller retningslinjene om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar, kan fortsatt underminere alliansen på andre måter. Han kan for eksempel nekte å utnevne en Nato-ambassadør til hovedkvarteret i Brüssel eller beordre militæret til å nedskalere øvingsvirksomhet med sine allierte. – Alle bør være redde, sier senator Chris Van Hollen fra Maryland med et kraftuttrykk.

I en ny bok sier flere av Trumps tidligere medarbeidere at han kommer til å avslutte USAs medlemskap i Nato dersom han får en ny presidentperiode. Politico/CNN

FRANKRIKE HAR LEVERT regjeringene i Libanon og Israel, samt ledelsen i Hizbollah, et forslag som søker å stanse krisa i nord-Israel. Planen legger opp til ti dagers de-eskalering som skal ende i forhandlin...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.