Demokratene i USA krever «Den nordiske motstandsbevegelsen» ført opp på terrorliste

I et brev til utenriksminister Mike Pompeo onsdag denne uken, ba flere av de viktigste sikkerhets- og utenriks-politikerne i USA om at blant andre nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) føres opp som «Foreign Terrorist Organization» (FTO). Den nordiske motstandsbevegelsen har medlemmer i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island, og norske nynazister er del av en felles ledelse for alle landenes avdelinger.

«Det er en rekke eksempler på utenlandske hvit-makt-grupper som passer kriteriene. Det amerikanske folk fortjener en forklaring på hvorfor disse gruppene ennå ikke er inkludert på FTO-listen», skriver Max Rose (Demokratene), lederen av underkomiteen for kontraterrorisme i Representantenes hus, i brevet til Pompeo.

Han nevner deretter den paramilitære Azov-bataljonen i Ukraina, det britiske høyreekstreme nettverket National Action – og altså Den nordiske motstandsbevegelsen. Brevet er signert av 39 av av Roses partifeller, blant dem lederen for utenrikskomiteen, Eliot Engel; og lederen av komiteen for innenriks sikkerhet, Bennie G. Thompson. FTO er det amerikanske utenriksdepartementets liste over utenlandske terrororganisasjoner som kan skade amerikanere eller USAs interesser. Personer tilknyttet organisasjoner på lista får ikke reise inn i USA og får frosset alle pengeoverføringer berørt av amerikanske banker, samtidig som amerikanere kan straffeforfølges for enhver form for bistand til grupperingene. Oppføringer her er også ment å «signalisere til andre lands myndigheter» hvor bekymret USA er for de aktuelle organisasjonene. Skulle Demokratene få gehør for å føre opp DNM og andre høy...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.