De tre viktigste argumentene for og imot å subsidiere oljebransjen

Politikere deler ut milliarder som smertestillende tabletter for tiden. Oljebransjen har bedt om å få slippe å betale en god del skatt de neste årene, mot at den betaler det senere, «når alt er tilbake som før». Det er snakk om over 100 milliarder kroner. Mandag ble Ap, Frp og Sp enig med regjeringen.- til heftig kritikk. Selv statsminister Erna Solberg har advart politikerne mot å la seg rive med av de velsmurte oljelobbyistene. Torsdag blir det vedtatt på Stortinget. Saken er at oljebransjen har blitt ulønnsom, og trenger hjelp. Det er mer olje på markedet enn verden har bruk for, og norsk olje koster mer å hente opp enn folk er villige til å betale for den. Problemet er at det kan hende ikke «blir som før» igjen for oljebransjen. Oljeselskapene fikk likevel nesten alt de ville ha, etter en intens lobbyvirksomhet fra NHO, LO og oljebransjens lobbyorganisasjon Norsk Olje og Gass. Arbeiderpartiet sa ja til det meste, sammen med Fremskrittspartiet, og Senterpartiet. De to siste partiene i ønske om å være industriarbeidernes nye bestevenner, Ap med sterkt press fra LO. Regjeringen, som ville holde mer igjen, klarte ikke «stå imot», som Erna Solberg sa det. Enkelt forklart betyr skatteendringene at oljeselskapene skal få store, umiddelbare fradrag på skatten når de investerer i nye oljefelt. Selv skal de bare betale 12 prosent av det som det koster å starte opp en ny plattform. Her er litt mer detaljert forklaring (det er lov å hoppe over kulepunktene og gå rett til argumentene):

  • Alle pengene oljeselskapene bruker på å starte opp med oljeutvinning på et felt, altså innkjøp av rørledninger, produksjonsanlegg og så videre, får selskapene trekke fra på skatten samme år investeringen er gjort. Det har de...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.