De kjempet hardt for eggdonasjon – Dette sier H, V og Frp-politikerne om hestehandelen med KrF

MONTASJE

KrF forhandlet seg frem til en slags vetorett i bioteknologispørsmål, mot at Erna Solberg fikk sin borgerlige flertallsdrøm oppfylt. Det innebærer at en rekke årelange stridstema på feltet, som ble gravlagt i mai, er kommet opp igjen. En rekke kvinner, spesielt i Høyre, har kjempet hardt for disse sakene. Kvinnene vant kampen for eggdonasjon på partiets landsmøte i fjor vår. Kort tid senere gikk Stortingets flertall inn for at en lov som tillater eggdonasjon skal utredes og legges frem av regjeringen. Både Venstre, Frp og Høyre stemte for. De visste ikke da at det skulle bli reversert av KrF i regjeringsforhandlinger et halvt år senere. Nå har Kjell Ingolf Ropstad sagt at det blir det ikke noe av så lenge KrF er inne i varmen.

Frykten for KrF

Høyre-landsmøtets vedtakom eggdonasjon  var avslutningen på et maratonløp der partiledelsen året før, våren 2017, hadde fintet ut forkjemperne like før avstemningen - angivelig fordi de fryktet å tape. Argumentet var at saken ikke var grundig nok diskutert - et spørsmål partiet har debattert i 20 år. Guro Angell Gimse fra Trøndelag Høyre, nå fungerende leder for Høyres kvinneforum, trakk opp de historiske linjene for partiet på landsmøtets talerstol, gjengitt av NRK:

«Eggdonasjon har kommet for å bli. Sæddonasjon har vi praktisert siden 1930-tallet uten at vi har stilt så mange spørsmål om det. Nå er riktignok sædceller litt mer tilgjengelige, men ellers er det ikke store forskjellen»

[caption id="attachment_4667" align="alignright" width="300"] Guro Gimse (H).[/caption] Hun holdt...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.