De 4 verste høyreekstreme angrepene siden forrige 22. juli – og ett avverget

— Hva vil det si å aldri glemme? Hva mener vi når vi sier aldri mer 22. juli, innledet statsminister Erna Solberg sin tale utenfor Høyblokka under minnemarkeringen for terrorangrepet mandag.

Hun fortsatte: — Terroristens vold oppstod ikke i et vakuum. Tankegodset som motiverte terroren her og på Utøya må fortsatt bekjempes. Hatet var ikke blindt og umotivert. Samme morgen jobbet ansatte i Tønsberg kommune med å vaske vekk spraymaling fra byens 22. juli-minnesmerke, som ble tagget med et hakekors samme natt. Symbolet ble sprayet over diktet som er gravert inn på minnesteinen. Siden forrige gang ministeren holdt minnetale har det skjedd en rekke høyreekstreme angrep i verden. Her er noen av dem:

27. oktober: Synagogemassakren Tree of Life

11 personer ble skutt og drept under navnefesten i Tree of Life-synagogen i Pittsburgh i USA 27. oktober 2018. 46 år gamle Robert Bowers ble pågrepet av amerikansk politi for ugjerningene. Da blødde han fra flere skuddsår. Seks personer skadet i skuddvekslingen, i tillegg til dette ble to sivile skadet under skytingen. Ett minutt før han tok seg inn i synagogen, skrev Bowers på sosiale medier: «Jeg kan ikke se på at folket mitt blir slaktet. Følg med, jeg går inn». Bowers kom med antisemittiske utrop under skytingen, som at «alle jøder må dø». Han skal ha vært aktiv, og postet flere antisemittiske kommentarer, på den amerikanske Twitter-konkurrenten Gab, kritisert for å være et tilholdssted for ytre høyre-profiler og konspirasjonsteoretikere. Massedrapsmannen jobbet som lastebilsjåfør, var ukjent for statsapparatet i forkant av massakren, og hadde ikke rulleblad. Han erklærte seg «ikke skyldig» for ugjerningene. Det amerikanske Center on Extremism konkluderer i sin rapport om ekstremisme-relaterte drap i USA i 2018, at absol...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.