– Vi må prøve sosialdemokratiske virkemidler, heller enn å gå så drastisk til verks som i Danmark. Myndighetene der har ikke satset på de såkalte ghettoområdene på lang tid. Vi har sett det samme i Frankrike: For å unngå uro og opptøyer har myndighetene forsøkt å male noen vegger og lage finere t-banestasjoner. Det er too little, too late, sier Sylo Taraku, medlem i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg.

Den danske regjeringen vil jevne «ghettoområder» med jorda og har lansert 22 konkrete, men omstridte tiltak for å  hindre fremveksten av parallellsamfunn og fjerne de som finnes i dag. Under et besøk i den danske «ghettoen» Vollsmose for to uker siden, kunngjorde Norges justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sine nye, danskinspirerte forslag for å strupe gjengkriminaliteten i Oslo øst.

Også Arbeiderpartiet har vært på studietur i Danmark. Der har de blant annet besøkt problembydelen Mjølnerparken i København. Men da partiets migrasjonsutvalg la fram sin innstilling om en ny integreringspolitikk mandag denne uka - inkludert konkrete forslag til hva som bør gjøres i såkalte «utsatte områder» her hjemme - var det lite dansk inspirasjon å spore.