Dansk etterretningssjef siktet for å lekke hemmeligheter

TOPPSJEFEN ARRESTERT I HEMMELIGHET: Sjefen for Etterretningstjenesten (FE) i Danmark, Lars Findsen, er pågrepet og siktet for å ha lekket hemmeligstemplede opplysninger og sitter nå varetektsfengslet. Også tre andre personer med bakgrunn fra etterretningstjenestene er siktet. Den enorme skandalen ble offentlig kjent i formiddag, da danske medier fikk opphevet et forbud mot å publisere identiteten til Findsen, som i hemmelighet ble besluttet varetektsfengslet 8. desember. Lukkede dører, rettslige referatforbud, den danske sikkerhetslovgivningen og muligens kildevern hindrer ennå mediene å omtale detaljer rundt siktelsene. Samtidig er mediene selv en del av komplekset, siden etterforskerne i PET (tilsvarer PST i Norge) har bedt om avhør med journalister knyttet til flere saker der gradert informasjon har blitt omtalt. (Flere av de aktuelle avisene nekter av prinsipp å forklare seg til politiet i det som har preg av en kildejakt).

Avisa Politiken påpeker at det knapt finnes andre personer i Danmark som de siste tjue årene har hatt innblikk i like mange statshemmeligheter som Findsen. Før han ble sjef for Forsvarets Efterretningstjeneste var han toppbyråkrat i Forsvarsdepartementet, etter å ha ledet den sivile sikkerhetstjenesten PET i seks år. Alle rollene innebærer at han har sittet i Regjeringens sikkerhetsutvalg.

Lars Findsen har i praksis vært suspendert siden august 2020, da tilsynsmyndigheten med ansvar for de hemmelige tjenestene anklaget FE for å ha underslått opplysninger for tilsynet – i forbindelse med hvor utsatt danske statsborgere var for overvåkning i FEs samarbei...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.